Címlap Balhé Nincs megálla...

Nincs megállapodás a POSZT-ról

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Miközben a Magyar Teátrumi Társaság közölte, hogy egyelőre nincs megállapodás az idei POSZT-ról, és aggodalomra okot adó hírek jutottak el hozzánk a fesztivállal kapcsolatban, a pécsi önkormányzat csak a jövő hétre ígért részletesebb tájékoztatást az ügyben. UPDATE: Reagált a hírre a pécsi ellenzék.

Megírtuk: megbízható információk szerint a POSZT-ot szervező és tulajdonló cég fizetésképtelenné vált, mert a többségi tulajdonos Zsök Nkft. – bizalomvesztésre hivatkozva – nem utalja addig a szerződésben vállalt pénzügyi hozzájárulást, ameddig Magyar Attila vezeti a céget. Magyar ezért múlt héten beadta a lemondását, de pénz még mindig nem érkezett a céghez.

Ezért például a fesztivál idei versenydarabjait válogató szakembereket sem tudták még kifizetni – tudtuk meg a cégtől.

Lapunk megkereste a pécsi önkormányzatot, mint többségi tulajdonost az ügyben (mert a Zsolnay Örökségkezelő 100%-ban az önkormányzat cége), de türelmet kértek, csak a jövő héten fognak reagálni – közölték.

Megkerestük a Magyar Teátrumi Társaságot is, amely nem régen egy közleményben árulta el egyebek mellett azt, hogy nincs megállapodás még az önkormányzattal az idei POSZT-ról. Annyit sikerült megtudni, hogy még mindig folynak a tárgyalások, a fesztivált szervező cégnél kialakult helyzetről azonban tudomásuk van.

A városban az idei lenne a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozó.

A POSZT hivatalos honlapján megállt az idő, egyelőre csak a tavalyi programok és időpontok szerepelnek ott; semmi hír nincs az idei fesztiválról.

A POSZT Facebook oldalán ugyanez a helyzet, az utolsó bejegyzés tavaly júniusi:

UPDATE: Reagált a hírre a pécsi ellenzék. Attól tartanak, hogy idén Pécsnek POSZT helyett csak a Pride jut.

Mutatjuk a pécsi Fidesz-frakció közleményét, ami délelőtt landolt a szerkesztőség postaládájában.

„Az elmúlt napokban a sajtóban megjelent hírek szerint a Városháza, illetve a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., mint többségi tulajdonos nem ad finanszírozást a Pécsi Országos Színházi Találkozót szervező POSZF Nonprofit Kft.-nek, melynek következtében a POSZF NKft. fizetésképtelenné vált. Amennyiben igazak az állítások, úgy az az idei POSZT tudatos ellehetetlenítésének minősül a helyi balliberális vezetés részéről.

Érdemi lépések helyett eddig csak a rombolás és mellébeszélés tapasztalható a POSZT körül is az elmúlt időszakban.

Úgy tűnik, hogy ennél a cégnél is az a legfontosabb kérdés a koalíció tagjainak, hogy ki legyen a vezetője.

Miként várják el a balliberális vezetők ezzel a hozzáállásukkal, hogy komoly partnerként tekintsen rájuk a POSZT szakmai partnere? Sajnos félő, hogy a POSZT áldozatul eshet annak, hogy az érdemi munka helyett a balliberális vezetés figyelme a baráti pozíciók kiosztása, fizetések megemelése körül forog. Reméljük, hogy a POSZT többet érdemel a jelenlegi vezetés számára is, mint egy újabb pozíció megkaparintása.

Ezúton felszólítjuk tehát Péterffy Attila polgármestert, hogy szelfik és hangzatos, ám valódi mögöttes tartalom nélküli bejelentések helyett tegyenek végre rendet, mert, ha tovább folytatják a teljesen dilettáns tevékenységüket, akkor félő, hogy idén Pécsnek POSZT helyett csak a Pride jut.

Felszólítjuk továbbá, hogy haladéktalanul hozza meg azokat az intézkedéseket, amelyekkel a leggyorsabban helyreállítható a POSZF NKft. működése, továbbá a jövőben tartózkodjanak attól az elmúlt hónapokban tanúsított, részben tudatos, részben pedig hanyag magatartástól, amellyel a városvezetés veszélyezteti az idei POSZT Pécsen tartását.”