Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hazánkban rendkívül ritkán kóborló borzas gödényt figyeltek meg szakemberek az Alföldön, Tiszaalpár, Tömörkény és Szeged közelében. Nem valószínű, hogy összefutunk vele.

A Magyar Madártani Egyesület Csongrád-Csanád megyei csoportja kedden a közösségi oldalán tudatta, hogy a hazánkban rendkívül ritkán kóborló madár egy példányát először szombaton figyelték meg a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron, a Nagy-tavon. Ezt a madarat még aznap este felé látták kirepülni a tóról. Másnap feltehetően ugyanezt a példányt észlelték a tömörkényi Csaj-tavon, majd hétfőn Szeged közelében, a Fehér-tavon, írja az MTI.

A borzas gödények nagyon régen költöttek is Magyarországon, ma már csak ritkán bukkannak fel ezek a hatalmas – akár a három métert is meghaladó szárnyfesztávú – madarak. Legutoljára a Fehér-tavon 2015-ben észleltek egy példányt. A faj eltűnésének fő oka a vizes élőhelyek csökkenése. Szinte kizárólag halakra vadászik, gyakran összefogva, a zsákmányt körbezárva, összeterelve. Tágulékony torokzacskójába nagyobb mennyiségű zsákmányt is össze tud gyűjteni.

A borzas gödény testhossza 160-180 centi, tömege 10-12 kilogramm. Alapszíne fehér, szárnyának végén fekete csíkkal. Nevét fejének és nyakának hátsó, borzas tollazatáról kapta.