Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PTE-PEAC parasport szakágának két versenyzője, az egyetem két hallgatója, Szabó Alexandra és Berkes Gergő is aranyérmes lett a Zágrábban megrendezett boccia World Challenge-en. Előbbi egyéniben is első lett, valamint együtt vegyes párosban is az élen végeztek.

A covid alatt sem álltak le a pécsi bocciások: otthon edzettek

Nagy sikereket aratott a magyar válogatott Zágrábban. Persze lehetett rá számítani, hiszen a PTE-PEAC versenyzője, Szabó Alexandra a legszűkebb elitbe tartozik a világon, az első hatban jegyzik, Európában a második a rangsorban, párosban pedig Hegedűs Lászlóval benne vannak a top tizenkettőben a világon.

– Huszonkét ország versenyzői indultak Zágrábban, nagyon színvonalas volt a viadal – mesélte a Pécs Aktuálnak Szappanos Zoltán, a pécsi bocciások edzője, a Magyar Para Boccia Szövetség elnökségi tagja. – Kétszer szólt a magyar Himnusz, ilyen még sosem volt boccia világversenyen, csodálatos volt átélni! Szandi és Gergő is nagyon megérdemelte ezt a sikert, mindketten rengeteget dolgoztak: mi a covid alatt sem álltunk le, mindenki otthon edzett, fizikálisan és mentálisan is igyekeztünk csúcsformában maradni.

Az eredmények alapján nyugodtan kijelenthető, hogy maximálisan sikerült! Szabó Alexandra egyéniben elért aranyérme nem is volt meglepő, a párosban szerzett elsőségre azonban előzetesen nem feltétlenül lehetett volna mérget venni, hiszen a duó nem abban az összetételben indult Zágrábban, mint korábban.

– Szandi páros társának, a szegedi Hegedűs Lászlónak, akivel Európa-bajnoki másodikak voltak, sajnos kiújult a vállsérülése, ezért váltani kellett. A helyére a pécsi Berkes Gergő ugrott be, aki szerencsére tartalékként ugyanolyan színvonalas és kemény munkát végzett, mint a többiek, így ez semmiféle problémát nem okozott.

Berkes Gergő egy súlyos baleset révén ismerkedett meg a sportággal

A 31 éves pécsi fiatalember tehát élt a lehetőséggel, s ha már így hozta a sors, klubtársával megnyert egy aranyérmet BC4 vegyes párosban. A kemény munka kifizetődött, hiszen a koronavírusos időszak alatt, amikor az edzőtermek zárva voltak, szó szerint otthon gyakorolt.

– Megkerestem a lakásban a leghosszabb sávot, ami a szoba és a konyha közötti szakasz volt, és jó néhány hónapig ott dobáltam a labdát. Még akadályokat is csináltunk, például malacperselyből. Egy ideig egyébként kifejezetten vicces volt, élveztem, de aztán nem bántam, hogy végre újra kinyitottak a termek! – fogalmazott Berkes Gergő, a Pécsi Tudományegyetem földrajz szakon végzős hallgatója, aki egy 2010-es baleset miatt került kerekesszékbe, és ismerkedett meg a bocciával. – Sajnos beleugrottam egy medencébe, amelyben nem volt elég víz, emiatt eltört a hatos és a hetes nyakcsigolyám. Miután kiskoromtól kezdve sportoltam, amint olyan állapotba kerültem, hogy mozoghatok, kerestem magamnak valamit. Egy mozgássérülteknek rendezett sportnapon ismerkedtem meg a bocciával, amit aztán nagyon megszerettem. Nekünk, fogyatékkal élők számára a sport több, mint pusztán sport: remek közösséget biztosít, az egészségünk szempontjából is rendkívül fontos, emellett önállóságra tanít és önbizalmat ad!

A pécsi sportolók számára a következő állomás a júliusi portugáliai világkupa, ami az előszobája az idei riói világbajnokságnak, amelyre Szabó Alexandra és a BC4-es páros is kvalifikálta magát. Két év múlva pedig, 2024-ben Párizsban paralimpiát rendeznek – nagyon jó lenne ott is pécsi bocciásoknak szorítani!

Szabó Alexandra és Berkes Gergő, valamint Szappanos Zoltán és Takács Laura, a PTE gyógytornásza a zágrábi versenyen

S hogy mi is az a boccia? Egy olyan golyósport, amely nagyban hasonlít a jóval ismertebb pétanque-ra, s amelyet például az Ausztráliából hazatért magyarok „gyeptekének” neveztek. Hagyományos rekreációs sportág, az izomkontroll és a pontosság játéka, amely nagyfokú koncentrációt igényel. Gyökerei az ókori időkig nyúlnak vissza.