Címlap Baranya FÉNYÁR PÉCSET...

FÉNYÁR PÉCSETT: Világító földgolyóval újít az idei Zsolnay Fényfesztivál, 100 tuti program vár ránk júliusban

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén július 6-tól négy napig fényárban úszik majd Pécs belvárosa. A Zsolnay Fényfesztivál 100 programjára 100 ezer látogatót várnak. Az egyik leglátványosabbnak ígérkező installáció a Kodály Központban kap helyet. Egy hét méter átmérőjű földgolyó lebeg majd a magasban a nézők feje felett. Emellett – többek közt – a jól megszokott Pécsi Bazilika épülete, a Széchenyi tér és a Színház tér is különleges megvilágítást kap július második hétvégéjén.

Rekordszámú nevezés érkezett a Pécsi Bazilika fényfestésére, ami a Zsolnay Fényfesztivál egyik legnépszerűbb helyszíne. Itt a fesztivál második napjától, azaz július 7-től fél óránként festik be a székesegyház épületét. Emellett több mint 100 program várja a látogatókat a belvárosban, ami idén a Kodály Központtal is kiegészül.

– Nekem bejött ez a pezsgés. Ez az, amire büszkék szeretünk lenni Pécsen és szeretnénk a jövőben is ezt érzetet még jobban erősebbé tenni. Bízom benne, hogy ennek is van egy közösségösszetartó ereje. Ez a pezsgés érezhető volt tavaly is és bízom benne, hogy az idei még komolyabb habzást fog előidézni – mondta Pécs polgármestere, Péterffy Attila a fényfesztivállal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón.

Idei téma: az egyidejű létezés

– Érdekesség, hogy idén a Színház téren a Mecsek mese- és mondavilága elevenedik meg, a Barbakán várárokban tűzzsonglőrök lesznek, de bekapcsolódik a Cella Septichora, ami elkészül a Zsolnay Fényfesztivál idejére – mondta Hummel Márk. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: lesz kiállítás az Árkádban is és megnyitják a Kodály Központot, ahol talán az egyik leglátványosabb installáció várja az érdeklődőket. Ez egy 7 méter átmérőjű földgolyó lesz.

31 ország fényfestői küldték el pályázatukat

– Rekordnevezés érkezett a Pécsi Bazilika fénnyel történő megfestésére, amik közül az 5 legjobb kerül kivetítésre majd péntektől – mondta Zádor Tamás, a Kiégő Izzók alapítója.

Az ország első fényfesztiváljáról bővebben ITT OLVASHATSZ!