Címlap Hírek Fontos bejele...

Fontos bejelentés lesz este: Orbán Viktor adja elő!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

További szigorítások jöhetnek, mert a hazai településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben - derült ki ma.

A magyarországi településeknek már a 80 százaléka érintett a koronavírus-fertőzésben, ezért nagyon fontos a fertőzés terjedését megakadályozó szabályok betartása – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes közlése szerint

az operatív törzs és a járványügy folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és javaslatokat tesz intézkedésekre a kormánynak.A miniszterelnök a mai kormányülés után bejelentést tesz

– mondta.

Az osztályvezető kiemelte: a 44. heti adatok alapján Békéscsaba, Eger, Kecskemét, Szekszárd, Tatabánya, Veszprém, más nagyvárosok és a főváros szennyvízében is növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, tehát várható a fertőzések számának további emelkedése.

Az anyagnak a szennyvízben lévő koncentrációja 4-10 nappal jelzi előre az esetszámok várható növekedését, ami felkészülési lehetőséget is ad a területi járványügyi hatóságoknak megelőző intézkedések bevezetésére, és a lakosságot is figyelmeztethetik a kockázatokra – mondta Galgóczi Ágnes.

Hangsúlyozta, hogy

a járvány második hullámában Európában és Magyarországon is folyamatosan nő a fertőzöttek száma.

Kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes elmondta: a láz, köhögés, az íz- és szagérzékelés elvesztése tipikus tünete a fertőzésnek; ha a tünetek súlyosbodnak, a nehéz légzés fokozódik, tartósan magas láz, erősebb köhögés esetén érdemes újra a háziorvoshoz fordulni, és akár mentőt hívni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.

További kérdésre adott válaszában közölte: jelenleg 1071 egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-fertőzés ellátása miatt.

Az Index szerint, ha az osztrák példát követi Magyarország, akkor ezek várhatóak:

  • a profi sportok kivételével betiltottak minden rendezvényt
  • bezártak a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek
  • a vendéglátóhelyek pedig csak kiszállítást vállalhatnak
  • a hotelek sem fogadhatnak vendégeket

A legfontosabb ausztriai változás, hogy éjszakai kijárási tilalmat léptetnek életbe: 

ESTE 8 ÉS REGGEL 6 KÖZÖTT CSAK MEGHATÁROZOTT ESETEKBEN – PÉLDÁUL MUNKÁBA JÁRÁS, SPORTOLÁS VAGY KUTYASÉTÁLTATÁS MIATT – HAGYHATJÁK EL LAKHELYÜKET. 

Személyes találkozók legfeljebb két háztartás tagjai között lehetnek. 

Az iskolák és az óvodák továbbra is nyitva maradhatnak, de a felső tagozatosok és a felsőfokú oktatási intézmények tanulói áttérnek a digitális oktatásra.

Az üzletek korlátozások nélkül nyitva vannak és a személyes szolgáltatást nyújtók – fodrászok, kozmetikusok – is folytathatják munkájukat. Ugyanakkor 10 négyzetméterre csak egy vendég juthat.

A lap szerint várhatóan a kabinet az osztrák mintát követi, és több, mától már Ausztriában életbe léptetett rendszabályt „honosít”.  Az is biztosnak látszik, hogy a kormány a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklését fontos célnak tartja, ergo, aki „aki dolgozni akar, azt a kormány segíti, hogy dolgozni tudjon”.

VAGYIS A TAVASZI TELJES LEÁLLÁSTÓL NEM KELL TARTANI A MAI KORMÁNYFŐI BEJELENTÉSEN. AZ ÚJABB SZIGORÍTÁSOK VÁRHATÓAN A TÁRSASÁGI RENDEZVÉNYEKET ÉRINTIK.