Címlap Hírek Fontos válasz...

Fontos válasz: az oltottak nem ugyanúgy fertőznek, 1% esély lehet erre!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mindkét dózis beadását követően a megfertőződési esély rendkívül alacsony: 1 százalékos. Ez azt jelenti, hogy aki oltott és elkapja a vírust, egyáltalán nem fog tünetet mutatni. Ez pedig alapja annak, hogy nem tudja továbbadni a betegséget - hangsúlyozta Müller Cecília. 

Az oltottakban nem alakulnak ki azok a klinikai tünetek,

amely során átadhatja a vírust egy másik személynek. Ha valaki nem produkálja ezeket a tüneteket, akkor eleve sokkal kisebb esély van arra is, hogy továbbadja a vírust, ami benne fellelhető. Hiszen a koronavírus még most is levegőben terjed leginkább. De

nagyon kicsi az esélye, hogy tünetmentes, oltott személy terjessze a vírust – mondta Müller Cecília.

Sok gyártó kifejezetten leírta már, hogy a vakcinával való oltakozás nemcsak védelmet nyújt, hanem a terjesztést is meggátolja – tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Arra a kérdésre pedig, hogy

az első oltás után lehet-e másodikként másfajta oltást kérni?

A rövid válasz az volt, hogy nem. De nem is ajánlják. Ilyen egyébként még nem fordult elő Magyarországon.

Az, hogyha valakinél az első védőoltás beadásával együtt oltási reakció jelenik meg az egy természetes folyamat. Ez jelzi azt, hogy elindult az immunválasz kialakulása.

„Igen, létezik olyan, hogy keverék vakcina”

Kutatók feltételezik, hogy különböző hatásmechanizmusú vakcinák beadásával esetleg még nagyobb hatásosságot tudnak elérni, de ezek a vizsgálatok még kísérleti fázisban vannak. Ha ezek beigazolódnak, és az engedélyezés megtörténik, akkor Magyarország is ezekhez tartja majd magát. Egyelőre mindkét védőoltást ugyanazzal kell eszközölni – hangsúlyozta Müller Cecília.

A teljes tájékoztató itt tekinthető meg: