Címlap Hírek Háborúba megy...

Háborúba megy Magyarország, ha a könnyeb utat választja – Inkább kitart – üzente Orbán Viktor

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Orbán Viktor kormányfő a beszéde elején köszönetet mondott azoknak az önkéntes magyar mentőknek, akik a törökországi földrengés áldozatain segítettek. Meg is tapsolták őket, ott voltak az évértékelőn.

A teljes beszéd itt visszanézhető:Nem kívánságműsor

Orbán szerint ma az a legfontosabb kérdés, hogy az európai életben végbemenő változások elveszik vagy meghozzák a magyarok életkedvét. A 2023-as évek sikere azon múlik, hogy ezek felvillanyoznak minket, vagy nem. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy mi magyarok nem ilyen megbokrosodott világban akartunk élni, de ez nem kívánságműsor.

A miniszterelnök a beszéde első negyedében felidézte, az utóbbi évek legfontosabb történéseit.

Orbán kijelentette, hogy már éppen kezdtük elhinni, hogy lesz hely a nap alatt minden magyarnak. Kiderült, hogy munkából jobban meg lehet élni, és rájöttünk, hogy nem egymásét kell elvenni, hanem tudunk jóval nagyobb kenyeret sütni, mint korábban. Egymillió ember állt munkába, soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: a magyar gazdaság háromszorosára növekedett, és már a minimálbér is nagyobb, mint az átlagbér volt a szocialisták alatt. Orbán Viktor szerint Brüsszelt megvető bátorsággal újjászervezték a magyar államot, és az akadékoskodókat félretolva felépítettek egy új magyar gazdaságot is, amelyben mindenki esélyt kapott, hogy megtalálja a maga számítását. Igaz, hogy fáradságos tíz év volt, izzadtunk is rendesen, térd, könyök lehorzsolva, vízhólyag is akadt jó néhány, de úgy éreztük, megérte – mondta a miniszterelnök.

Feri és a gazdátlan lovak

Orbán Viktor véleménye szerint Gyuri bácsiék pedig begurítottak ide Amerikából négymilliárd forintnyi dollárt, hogy legyen az elvtársaiknak mivel lövöldözni azonban pórul jártak, ezt megint elkalibrálták… Nem kicsit, nagyon – folytatta a miniszterelnök, aki szerint a baloldal ráfázott és még rá is fognak fizetni. A kormányfő szerint a mi Ferink most próbálja összefogdosni a gazdátlanul maradt lovakat. Ha az ellenfelünket nézzük, akkor nem a számuk, hanem a képességeik alapján kell megítélni őket – tette hozzá.

A kétharmados győzelmek mögött munka van, és ezt méltányolják az emberek

– mondta Orbán Viktor. Ha mindig szerencséd van, akkor lehet, tudsz valamit, példádul szereted a hazádat. A baloldalnak azt kellene megértenie, hogy a győzelemhez szív kell, és nem elég a szerencse. 

A legnehezebb év

Orbán Viktor kiemelte, hogy már egy éve, hogy kitört a háború, és még több évig eltarthat.

Minden megváltozott a politikában és a gazdaságban is. A világ a vadnyugat felé vette az irányt – tette hozzá. Átléptünk a háború éveibe, de valójában 2020 márciusa óta folyamatos nyomás alatt élünk.

2022 VOLT A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA A LEGNEHEZEBB ÉV

– jelentette ki.  

 Lobog a szélzsák

Amikor a Nyugat a szankciókkal belépett a háborúba, mindent újra kellett gondolnunk. Ez vitte el az áprilisi választás utáni hónapokat – jelentette ki Magyarország miniszterelnöke. Az összes nagy célt újra kellett vizsgálni. Úgy látja, a célokról nem kell lemondani, csak az eszközökön kell változtatni. Továbbra is barátokat akarunk szerezni a külpolitikában – tette hozzá. Blokkosodás helyett összekapcsolódás. A külhoni magyarok is számíthatnak ránk. Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj, és marad a rezsivédelem is. Folytatjuk az egyetemek és a gazdaság összekapcsolását.

A magyar kézbe vett stratégiai ágazatokat, a bankszektort, az energiaszektort, a médiaipart magyar kézben tudjuk tartani, sőt a távközlési és infokommunikációs területet is visszamagyarosítjuk. És itt nem állunk meg, már lobog a szélben a szélzsák – jelentette ki, hozzátéve, hogy „Bocs” – a Korda György idézet miatt.

Ekkora fejlesztés még nem volt a monarchiában sem

Marad a vidéknek tett ígéret is,

soha nem látott fejlesztéseket indítunk be, annyi forrást biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék, még az Osztrák–Magyar Monarchia idején sem. A termelő mezőgazdaság mellé felépítjük a feldolgozó mezőgazdaságot. A privatizációval tönkretett magyar élelmiszeripart feltámasztjuk, lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink, akik a világpiacon is helytállnak majd. Mégsem járja, hogy külföldről ránk zúdított élelmiszert kelljen vásárolniuk a magyaroknak

– fejtette ki Orbán Viktor. És marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve is. Ideje, hogy végre gazdaságilag és az életszínvonal tekintetében is egyesítsük Hunniát és Pannóniát. Ezért hidakat építünk a Dunán, a paksit befejezzük, a mohácsit hamarosan megkezdjük. A Győr–Szombathely–Veszprém ipari övezet mellé beemeljük a Debrecen–Nyíregyháza–Miskolc háromszöget.

Ehhez sok energia kell, annyi amennyi még sohasem volt Magyarországon. Nem adjuk fel, hogy a gyermekes családok ugyanúgy éljenek, mint a nem gyerekesek – mondta a kormányfő. 

2023: a legveszélyesebb év

Ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta – hangsúlyozta évértékelő beszédében Orbán Viktor. A migráció melett két ellenség, két veszély leselkedik ránk. Az egyik a háború, a másik az infláció – értékelte a jelenlegi helyzetet a miniszterelnök. Ezen a két veszélyen át kell verekdni magunkat. 

Ha Magyarországot meg akarjuk óvni, ha békés életet akarunk magunknak, csak egyetlen választásunk marad: az orosz–ukrán háborúból ki kell maradni – mondta Orbán Viktor. Magyarország megteheti, hogy a szövetségeseivel szemben kimaradjon-e a háborúból? De helyes-e, erkölcsileg rendben lévő-e kimaradnunk a háborúból – tette fel a kérdést a miniszterelnök, aki a kérdést meg is válaszolta: Meggyőződése szerint helyes, sőt egyedül ez a helyes. Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ukrán menekülteket beengedtük, és támogatjuk őket. Nem a jó és a gonosz seregei vívnak, hanem a szláv népek küzdenek, ez az ő háborújuk, nem a miénk – tette hozzá.

A baloldal Magyarországon is a háború pártján áll, fegyvert szállítana, magára vállalná a háború pénzügyi terheit és megszakítaná a kapcsolatot Oroszországgal – jelentette ki évértékelő beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta, a baloldallal szemben a kormány másként cselekszik. Mi ezt nem tesszük. Mi nem szállítunk fegyvert. A pénzzel is csínján bánunk, mert a végén még azt a pénzt, ami bennünket illet, Brüsszel majd Ukrajnának adja oda – mondta. Mindezek mellett nem járulunk hozzá olyan szankciók bevezetéséhez, amivel tönkretennénk Magyarországot. 

Európán kívül minden ország tisztában van az ukrán háború korlátozottságával. A magyar felfogás a világban általános, és nem életszerű, hogy Oroszország fenyegetné Európa biztonságát – mondta a kormányfő. A mi békepárti és a többiek háborúpárti álláspontja mögött elhomályosodik az, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, és legyen Oroszország és Magyarország között kellően széles és mély terület, egy szuverén Ukrajna.

A különbség az eszközökben van, a háborúpártiak szerint ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, szerintünk pedig azonnali tűzszünettel és béketárgyalásokkal – tette hozzá. A mi javaslatunk mellett van egy további súlyos érv. Életeket csak tűzszünettel lehet megmenteni. Az emberveszteség mértéke már többszázezres nagyságrendű, a fájdalom, a megözvegyülés, az árvák számának növekedése, a tengernyi szenvedés hullámai csak tűzszünettel csendesíthetők le – magyarázta.

NATO: maradunk

A NATO tagság létfontosságú Magyarország számára – mondta Orbán Viktor. A NATO nem háborús szövetség, és nem háborús koalíció – tette hozzá. A tagállamok nem várhatják el egymástól, hogy együtt támadjanak meg egy harmadik országot. Legyen bármilyen erős és hatalmas is, és képes adagolni a háborút, az súlyos hibát követ el. Akik ezt meglépik, azok messze élnek a háborútól. Brüsszeliták még nem adták életüket ebben a háborúban, de a magyarok már igen.

Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről, sokan haltak hősi halált a frontvonalban. A kárpátaljai magyar kisebbség nem ezt érdemli. Több tiszteletet a magyaroknak Munkácson, Kijevben, Brüsszelben és Washingtonban – tette hozzá. 

Európa háborúban áll

Európa egy vékony pallón egyensúlyoz, és közvetett háborúban áll Oroszországgal – mondta a kormányfő.

Egyelőre közvetett háború van, de a belesodródás veszélye állandósult. Sisakokkal indult, míg most már harci repülőket küldenének.

A háborúpárti lengyel és balti barátainkat értjük, de a többiek? Ennek nem kellett volna így történnie, adhattunk volna garanciát, hogy Ukrajnát nem vesszük fel a NATO-ba – mondta a kormányfő. Követhettük volna azt a megoldást, amit 2008-ban tettünk, mert akkor Sarközy elök vezetésével sikerült tűzszünetet kötni – mondta. 2014-ben pedig Merkel segítségével háború helyett béke született – mondta a kormányfő. A Nyugat most másképp döntött, mert a konfltikust összeurópai szintre emelte. 

Ami örtént az egy újabb érv a szuverén tagállami rendszer mellett – tette hozzá.

Provokációkra, sértegetésekre, fenyegetésekre és zsarolásokra kell készülni

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy folyamatosan fogyott el a béketábor. A németek úgy tesznek mintha a németek mindig is a háború oldalán álltak volna, alapos emberek, ha csinálnak valmait, akkor kitartóan csinálják. Mára Magyarország és a Vatikán maradt békepárti, de ennek komoly következméyei lesznek – tette. A háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz, ezért jó, ha felkészülünk, hogy a velünk szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz. Provokációk, sértegetések, fenyegetések és zsarolások.

Azt nem ígérhetem, hogy könnyű lesz, de azt igen, hogy állni fogjuk a sarat

– jelentette ki. 

Üzent az USA-nak is

Már régen túl vagyunk a szuverenitást tiszteletben tartó diplomáciai nyomásgyakorláson – mondta. Orbán felidézte, hogy Biden elnök a jó barát (Goodfriend) helyett egy présembert, Pressmant küldött nagykövetnek, hogy bármi áron, de préselje bele a magyarokat a háborús táborba, préseljen ki belőlünk egy csatlakozó nyilatkozatot.

Jó ez így, mert a humor átsegítheti a barátságon. Jó lenne, ha legközelebb nem egy puccini embert küldenének – tette hozzá.

2024: új lehetőség Európában és az USA-ban is

Orbán Viktor szerint 2024-ben választások lesznek az USA-ban, republikánus barátaink duzzadó izmokkal készülnek a visszatérésre – mondta. – Azt is várom, hogy a demokrácia Európában is megmutatja az erejét. A közvélemény egyre inkább békepárti lesz, tűzszünetet, béketárgyalásokat, több józanságot követel, és ha kell, új kormámnyokat választ majd.

Nem lesz ez sétagalobb, de

Orbán Viktor szerint a simább és kényelmesebb utak mind a háborúba vezetnek.

A tárgyalások nem az ukránok és oroszok között történnek majd, hanem az amerikaiak és az oroszok között. A háborúpártiak szerint az idő az ukránok és a Nyugat oldalán áll. A háború elhúzódása nyílt háborúhoz vezethet és a világháború veszélyét is elhozhatja

Üvegpaloták árnyékában

Ha az inflációt le akarjuk küzdeni, akkor a megértéssel kell kezdeni. Miért van egész Európában infláció? A bajt Brüsszel szabadította ránk az energiahordozókra kivetett szankciókkal. A betegség neve szankciós infláció, a vírus pedig a brüsszeli szankció. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy jelentősen megnőtt az energia ára. 2022-ben a világ olaj-és gáziparának a profitja 70 százalékkal nőtt meg – hívta fel a figyelmet. 

A szankciók négyezer milliárd forintot vettek ki a magyarok zsebéből ’22-ben. Ennyivel többet költöttek a magyar vállalatok, az állam és a családok a szankciók miatt csak energiára Magyarországon. Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra, a családok pedig lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre. Az ember csak áll a brüsszeli üvegpaloták között, és nem akarja elhinni, hogy mi folyik ott – magyarázta.

Az infláció ellen kellene háborúzni

Brüsszelből segítség helyett csak újabb szankciók jönnek – mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, hogy olyan pénzt nem kaptunk meg, amit a tagállamok közös hitelként vettek fel.

A magyar jogállamiságot bolházzák, miközben a rabomobil állandó ügyeletben van az Európai Parlament épületénél

– mondta, utalva az egyre több EU-s vezetőt utolérő korrupciós botrányra utalva. 

Ha már Brüsszel mindenképpen háborúzni akar, akkor az infláció ellen kellene háborút vívnia. Nem teszi. Mi viszont folyamatosan vívjuk a magunkét. Már most vagy két tucat intézkedést hoztunk, amelyekkel védjük a vállalatokat és a családokat – tette hozzá.

A baloldal a bankok pártján áll

Orbán Viktor szerint bátran be kell avatkozni a gazdaságba a válság idején. 

EZT TESSZÜK, EZÉRT EGY ÁTLAGOS CSALÁD A REZSICSÖKKENTETT ÁRAKON KERESZTÜL HAVI 181 EZER FORINTOT SPÓROL. EZ EGÉSZ EURÓPÁBAN EGYEDÜLÁLLÓ.

A baloldal az élelmiszer-árstop visszavonását követeli, de az marad, amíg az inflációt csökkenő pályára tudjuk állítani.

A baloldal a lakossági kamatstop megszüntetését is követeli, nem meglepő módon a bankokkal együtt. De a kamatstop 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen, s amíg nem kezdenek zsugorodni, a stopnak is maradnia kell – mondta a kormányfő. Visszavonás helyett inkább kiterjesztettük a Diákhitelekre: így 200 ezer diákot védünk az inflációtól. A képzési hitel kamatmentes, a szabad felhasználású diákhitel kamata pedig fele a piaci kamatoknak.

Jön a kedvezményes vármegye-bérlet!

És most bevezetjük a kedvezményes vármegye-bérletet is. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegye-bérletet ajánlunk. A vármegye-bérlet 9.450 Ft-ba, a havi országbérlet 18.900 forintba kerül majd. Akik tömegközlekedéssel járnak dolgozni, komoly összeget spórolhatnak – jelentette be Orbán Viktor. 

Fogadni is lehet: Egyszámjegyű lesz az infláció

2022 olyan év volt, ami kettétörhette volna a magyar gazdaságot. A baloldal armageddont jósolt, míg most rekordmagas a tartalék, és a forint is megnyugodott. Tavaly a magyar gazdaság három rekordot döntött meg: soha nem dolgoztak ilyen soka, nem volt ilyen sok befektetés, és nem volt olyan magas a kivitel, mint akkor. A magas árak ellenére, ezért is vagyunk talpon – tette hozzá.Az év végére egyszámjegyűre gyaluljuk az inflációt. 

Orbán Viktor: Nincs bocsánat a pedofíliára

A háborúból kimaradunk, a béke és a biztonság szigete maradunk – mondta a kornányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy gyalázatos dolog történt az egyik iskolában. A pedofíliára nincs bocsánat. A gyerek szent és sérthetetlen. A felnőtteknek meg az a dolga, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék.

Orbán Viktor: ez itt Spárta Magyarország

Orábn Viktor kifejtette, nem érdekel bennünket, hogy megbolondult a világ. Nem érdekel bennünket, hogy miféle visszataszító hóbortoknak hódolnak egyesek. Nem érdekel bennünket, hogy Brüsszel mivel mentegeti, magyarázza a megmagyarázhatatlant. Ez itt Magyarország.

ITT KELL LENNIE EURÓPA LEGSZIGORÚBB GYERMEKVÉDELMI RENDSZERÉNEK.

A jogszabályok megvannak, és újak lesznek, de itt mindenkire szükség lesz. Mert a genderpropaganda nem egy jópofa marháskodás, nem egy szivárványos dumcsi, hanem a gyermekeinkre leselkedő legnagyobb veszély!Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyermekeinket! Ami sok, az sok. Efféle dolgoknak semmi, de a világon semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon, és különösen nincs az iskolákban – zárta Orbán Viktor.

(Via Origo / YouTube: Orbán Viktor oldala, Borítókép: MTI)