Maul Zsolt villányi borász (középen) volt a legeredményesebb az Országos Borversenyen (Fotó: Fekete István)
Címlap Gasztro Hat aranyérem...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összesen 141 borászatot díjaztak a 2023-as Országos Borversenyen, amelyen a legeredményesebb borászatnak járó különdíjat a villányi Maul Zsolt kapta. Nyolc évvel ezelőtt a prémium vörösborokat célozta meg, árulta el a Pécs Aktuálnak, és ez a húzása bejött!

A 2023-as Országos Borverseny díjait ünnepélyes keretek közt adták át a budapesti Larus Étterem és Rendezvényközpontban a 141 díjazott borászatnak. Idén összesen 5 nagy aranyérem, 128 arany- és 151 ezüstérem született, továbbá 11 különdíjat osztottak ki különböző kategóriákban. Az ország mind a 22 borvidékéről, 918 tétellel 252 pincészet nevezett a hazai borszakma legnagyobb hagyományú bormustrájára.

Az Országos Borversenyen a legeredményesebb borászatnak járó különdíjat ezúttal a villányi Maul Zsolt kapta, aki hat aranyérmet zsebelt be. A Maul Zsolt Premium Winery aranyérmes tételei a következők: Hedonista 2018, Hans 2018, Dávid 2018, Hedonista 2019, Creator 2020, Zsolt 2018.

– Természetesen nagyon örültünk ennek az eredménynek, hiszen remek visszajelzés a munkánkat illetően – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Maul Zsolt. – A borversenyek szempontjából abszolút az idei volt a legjobb évünk, ugyanis a nemzetközi viadalon, a VinAgorán is jól szerepeltünk, nyolc aranyéremmel értékelték a borainkat. Hozzáteszem, az is fontos, hogy nem száz tétellel indulunk: a VinAgorán kilenc borunkból kapott nyolc aranyérmet, míg az Országos Borversenyen ugyanez az arány nyolcból hat!

Jó kérdés, hogy ezek az eredmények meglátszanak-e az értékesítésben is – mégiscsak az eladásokból él meg egy borászat. Ezzel kapcsolatban Maul Zsolt úgy fogalmazott, jelen pillanatban még nem látja a hatást, de ezen nincs mit csodálkozni, a nyár ugyanis nem igazán vörösboros szezon.

„Hiszek benne, hogy ősszel visszaköszönnek ezek az eredmények a vásárlásban is!”

S hogy minek köszönhető ez a rengeteg szakmai elismerés? Mi az, amit nagyon jól csinálnak a villányi Maul pincében?

– Nyolc évvel ezelőtt, 2015-ben úgy döntöttünk, hogy a prémium vörösborokat célozzuk meg, a minőségi, testes, tömény vörösborokra szavaztunk. Akkor gyakorlatilag tizenkilencre lapot húztunk, bejött. Persze annak érdekében, hogy ezt folyamatosan meg tudjuk csinálni, évente például nyolcvan-száz új hordót veszünk, ez egy drágább, költségesebb irány, így magasabbak az áraink, de olyan vevőkört céloztunk meg, amely ezt hajlandó kifizetni.

Megkértük Maul Zsoltot, hogy a kínálatukból ajánljon egy olyan bort, amely minden bizonnyal elnyerné a tetszésünket. A Hedonista mellett tette le a voksát: „Én nagyon merlot-s vagyok, ezért nagyon szeretem a Hedonistát. Testes, hosszú vörösbor, amely véleményem szerint ár-érték arányban is nagyon jó.”

Ezúton is gratulálunk a szép eredményekhez!

A háttérben a hordók, az előtérben pedig az a bor, ami Maul Zsolt kedvence: egy testes, hosszú merlot, a Hedonista