Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha azt mondjuk, hogy skót kockás, akkor mindenkinek eszébe jut egy minta. Pedig a magyar népi kultúrában is volt hasonló jelrendszer a szőtteseken. Egész pontosan a lisztes zsákokon. Erről pedig most könyvet is írt Mohácsi Bugarszki Norbert malomgazda. A kötet a maga nemében egyedülálló, hiszen eddig senki nem foglalkozott a magyarok múltjának ezen szegletével.

Kihalt volna, de jött egy közgazdász

– Nagyon bántott, hogy amikor azt mondjuk, hogy skót-mintás, akkor többet tudunk róla, mint a magyar zsákok jelrendszeréről. Sokan nem is hallottak még róla, pedig egykoron ezekkel a „jelekkel” kommunikáltak, üzentek elődeink – kezdte Mohácsi Bugarszki Norbert. A közgazdász végzettségű, de malomgazdaként ismert Mohácson élő Norbert a pár éve kezdte kutatni a talált zsákok történetét.

Idős asszonyok emlékei alapján göngyölítette fel a vonalkódok rejtélyét Norbert. A kép Kalotaszentkirályon készült 2018-ban (Kispál Gyuriné, Kata néni és Gere Anna)

5 darab kék csíkról meg tudták mondani, hogy ez a Balogéké

– Ezt tényleg úgy képzeljük el, mint most a boltokban a vonalkódot. Egykoron meglátták a zsák oldalán az öt vékony, kék csíkot és azonnal tudták, hogy melyik család lisztjéről van szó – mondta a könyv írója.

Hogyan alakult ki a jelrendszer?

– A könyv ezt is boncolgatja. Mivel generációról generációra öröklődött, ezért nagyon nehéz megállapítani ennek eredetét. Sokáig kutattam, de ráleltem a válaszra. Erdélyig mentem érte – mondta Mohácsi Bugarszki.

Föld nagysága = csík vastagsága

– A föld nagysága jelentette a csíkok vastagságát. Egykoron a föld jelképezte a vagyont. Minél nagyobb földje volt a gazdának, annál vastagabb csíkot szőttek a zsákra. Sőt, ha több földje volt, több csík is volt a zsákon. Ilyen egyszerűen leképezték a család földviszonyait – mesélte Mohácsi Bugarszki Norbert, aki Erdélyben több idős asszonnyal is találkozott, akik még szőttek ilyen zsákokat.

Hosszában vagy keresztben is futhatott a jel

– Ha szomszéd faluból érkezett a lány és hozta magával a stafírung zsákot, akkor abból már abból tudták, hogy „gyüttment”. Éppen ezért sokszor áttértek a férj családjának jelrendszerére – ezzel is magyarázta Norbert, hogy egy-egy család jelrendszere milyen sokszor változhatott.

Ilyen könyv nincs még egy a világon

Mohácsi Bugarszki Norbert öt-hat évig gyűjtötte az idős asszonyok elbeszéléseit. A kezdetekkor még nem is sejtette, mekkora értéket képvisel az, amit csinál.

– Azért kezdtem el, mert nálunk, a malomban is több száz lisztes zsák található. Egyszerűen meg akartam tudni, melyik, honnan való. Kiderült, mindegyiknek története is van – mondta a közgazdász, aki gyorsan hozzá is tette

a Kárpát haza egészét átfogó kutatás, feldolgozás nem volt ezekről a csíkokról eddig

ezért óriási felelősség, hogy hitelesen őrizzük meg a magyarok hagyományait.

A hiánypótló könyv egy hónap múlva érhető el, jelenleg nyomdában van. Norbert munkájához gratulálunk és köszönjük!

Keresztes Béla, az erdélyi kisbaconi vízimalom molnárja családja zsákjával (2021)