Címlap Hírek Hiánypótló tá...

Hiánypótló társasház épült a mozgásukban korlátozottaknak Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy 15 éve lakatlan épületet építtetett át a Kerek Világ Alapítvány úgy, hogy azt mozgásukban korlátozottak is tudják használni. Méghozzá önállóan. Egyedülállósága ebben rejlik, hiszen Pécsett ehhez hasonló társasház még nem épült. 

Kertvárosban, az egykori Berek utcai bölcsőde évek óta üresen állt

12 lakónak nyújt otthont az intézmény

– 1,5 éve amikor körbejártuk a telket, kóbor macskákkal találkoztunk. Azóta az épület olyan átalakításon ment át, ami példaértékű nemcsak a városban, hanem országos szinten is – mondta az átadón Kővári János. A Kerek Világ Alapítvány ügyvezetője hangsúlyozta: akik ide beköltöznek, mintha egy számukra kialakított albérletbe mennének. Annyi plusszal, hogy csak rezsi költséget kell fizetniük.

Hatalmas az igény az ilyen, akadálymentes albérletekre

Ha kell, akkor gondozó segít a bent lakóknak

A 400 négyzetméteres társasházat úgy kell elképelni, mint egy speciális társasházat, ahol a fogyatékkal élők személyre szabott gondozást kérhetnek.

– Akadálymentesített apartmanok vannak a házban, ahonnan minden szolgáltatás elérhető. Egyedül és párban is költözhettek ide a lakók. Tizenkét főnek alakítottunk ki lakást – mondta Kővári János.

Országosan közel 5000 ehhez hasonló férőhely van

– Az elmúlt években 16 milliárd forintból 700 új férőhelyet tudtunk létrehozni az országban. Elmondhatjuk, hogy mostanra sok önálló civil szervezet és egyházi intézmény segíti a rászorulókat a kötöttségek nélküli élet megvalósításában – mondta Fülöp Attila, szociális ügyekért felelős államtitkár.

„Példát mutat országosan is a pécsi társasház”

– mondta Őri László. A Baranya Vármegyei Közgyűlés elnöke hozzátette: vigyük hírét, hogy érdemes az ország más területén is érdemes az ehhez hasonló intézmények létrehozása.

Korhatár nincs, de többszörös a túljelentkezés

Még társalgó is épült – mutatja Kővári János

– Első körben megtelt a ház, de ha valaki ide költözne, érdemes jelentkezni a Kerek Világ Alapítványnál. Akkor tudunk új lakókat fogadni, ha valaki kiköltözik – mondta a Pécs Aktuálnak Kővári János.

Az akadálymentes társasház megépítése összesen 370 millió forintból valósulhatott meg.

Főzőhelyek kerekes székesekben élőknek kialakítva

A Kerek Világ Alapítvány 34 éve segíti a fogyatékkal élők mindennapjait Pécsett. 25 éve iskolát is működtet, amellett, hogy egy nappali intézményt is fenntart. Jelenleg több mint 200 gyermekeket és felnőttet látnak el.

Csatlakozz te is, mert együtt Kerek a Világ!