Címlap Baranya Ilyenek most ...

Ilyenek most Pécs első tévésztárjai – 45 éve indult a pécsi televíziózás

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mi lehet most az első pécsi tévésztárokkal? A Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiója 1976. november 24-én sugározta első adását. Megkerestük az akkor huszonéves képernyősöket, hogyan emlékeznek vissza a pécsi televíziózás kezdeteire.

Füzes János, Gombár János, Hárságyi Margit, Pánics György – ők szerepelenek azon a fekete-fehér filmfelvételen, ami a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójának első adásnapján készült. Ma mindannyian nyugdíjasok, a tévézés mindegyiküknek hiányzik, de azt mondják, hogy a mai televízió már nem az a televízió, ami egykor értéket közvetített. A friss szerkesztő-riportereket Balog Mária akkor már tapasztalt fővárosi riporter mutatta be.

Pánics György, Hárságyi Margit, Gombár János, Füzes János

Az újságírók a Dunántúli Naplótól és Pécsi Rádiótól érkeztek. A stúdió vezetésével Békés Sándort, a Dunántúli Napló főszerkesztő-helyettesét bízták meg, aki 1976-tól 2000-ig, 24 éven át volt az MTV Pécsi Körzeti Stúdiójának a vezetője. Az új munkatársak kötött volt még Hídvégi József és Wolfahrt János is.

Az első adást megelőzően már hetek óta zajlottak a forgatások, hogy minden simán menjen az induláskor. Az indulás évében, 1976-ban csak havonta egy műsor készült. Már az első adás is kedvező visszhangra talált a régióban, de országosan is. 

Telefonon értük el az első adást képernyőseit, hogy idézzék fel a pécsi televízió indulását. Balog Mária már nincs köztünk, a magyar televíziózás első női riportere hosszan tartó, súlyos betegség után, 85 éves korában hunyt el idén októberben. Kezdetben a pécsi rádióban dolgozott, majd Budapesten a Magyar Televízióhoz vették fel.

Hárságyi Margit szintén újságíró volt a Dunántúli Naplónál, majd a 2000-es évektől dolgozott szabadúszó újságíróként és kommunikációs területen a Magyar Túrizmus Rt.-nél, valamint a Európa Kulturális Fővárosa 2010 programban.

Gombár János a pécsi rádiótól érkezett. Nem találta a helyét, amíg be nem került a pécsi rádióba és onnan a televízióba. A nézők a Ablak című műsorból is emlékezhetnek rá.

Füzes János 27 évesen, a Dunántúli Naplótól igazolt át a televízióba. Három éve dolgozott a lapnál, ahol a kulturális rovatba írt. Ő már korábban abbahagyta a televíziózást, jelenleg a PTE Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének egyetemi docense.

Pánics György is a Dunántúli Napló munkatársa volt azt megelőzően hat évig.

A pécsi stúdió 35 évig működött, 2011-ben szűnt meg.

Forrás: Hungaricana, Arcanum, dunavolgyipeter.hu