Címlap Sport „Elrottyant” ...

„Elrottyant” mellizommal ment az Eb-re – A beceneve: „Szenvedés”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Költséges mulatság lenne etetni, de nincs mese, a nagy izomhoz, az erőhöz bizony sok minőségi táplálékra van szükség. A pécsi Bús Attila csak pár éve kóstolt bele ebbe az erőemelésbe, de mintha neki találták volna ki ezt a sportágat: már Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet.

Gyerekkorában sem volt nyüzüge fiú, 18 évesen már 120 kilót nyomott, nem csoda, hogy nem az aerobik felé fordult. A pécsi Bús Attila mindig az erő- és küzdősportokat részesítette előnyben, sokat járt konditerembe, de jó ideig eszébe sem jutott, hogy ki kellene próbálnia magát versenyzőként. Aztán egyszer ennek is eljött az ideje!

– Három és fél éve ismét lementem az edzőterembe, és elkezdtem nagyobb súlyokkal dolgozni. Elég jól ment, ami másoknak is feltűnt, az egyik ismerősöm pedig felvetette, hogy miért nem próbálom ki a powerliftinget. Beültette a bogarat a fülembe, ráadásul nagyon jól tette: három hónappal később már megnyertem a magyar profi ligát, két hónapra rá, 2019-ben Európa-bajnok lettem Szlovákiában, idén szeptemberben pedig ötödik helyen végeztem a Miskolcon megrendezett világbajnokságon.

Ott szeretne lenni a Kern US Openen!

Ragyogó eredmények, de a cél még arrébb van! A 125 kg-osok között induló Bús Attila nagy álma az, hogy kijusson az úgynevezett Kern US Openre. Ez egy meghívásos verseny, csak a világ legjobbjai vehetnek részt rajta.

– Ahhoz, hogy oda eljussak, a következő világbajnokságon kell majd jól szerepeljek. Bízom benne, hogy sikerül, azért az sokat jelent, hogy bár én ebben a sportágban gyakorlatilag kezdő vagyok, már olyanokat győztem le az Eb-n és a vb-n, akik már tíz éve versenyeznek.

S hogy mire képes egy erőemelő? A 2019-es Európa-bajnokságon 285 kg-mal guggolt, 160 kilóval nyomott fekve és 280 kg-ot produkált felhúzásban.

Éjfélkor sem veti meg a pörköltet!

Persze ahhoz, hogy ezeket az irdatlan súlyokat meg tudja mozgatni, kell is kalória – nem kevés! Maradjunk annyiban, hogy nem szívesen etetnénk Bús Attilát!

– Napi szinten úgy ötezer kalóriát azért beviszek. Ahhoz, hogy ez összejöjjön, én éjfélkor sem vetem meg a pörköltet! Továbbá elárulom, mire kell még nagyon figyelni: a sófogyasztásra! Elég sok sót, napi szinten tíz-tizenöt grammot eszem meg.

A doki fél év pihenőt javasolt – Eb-arany lett belőle

Persze nem az étkezés a legmegerőltetőbb, azzal azért sokan megbirkóznának, ha nagyon muszáj. A több tonna súly megmozgatása viszont fájdalommal jár, sokat kell annak kibírnia, aki az erőemelésre adja a fejét!

– Nem véletlen, hogy a becenevem „Szenvedés”. Nagyon szeretem ezt csinálni, egy-egy edzésen több tonna súlyt megmozgatok. Aminek persze sajnos olykor megvannak a következményei is: volt olyan, amikor az F3-ból mentővel vittek kórházba, mert elrottyant a mellizmom bemelegítés közben. Amikor a doki meglátta, rögtön mondta is, hogy ez fél év pihenő lesz. De nekem két héttel később Európa-bajnokságom volt! Kimentem és megnyertem!

Guggolás az idei világbajnokságon

Lesz majd Pécsett egy erőemelő műhely?!

A pécsi erőemelő, aki lassan egy éve az egyetlen magyar profival, Nagy János Rajmunddal dolgozik együtt, ma is pont versenyen van: Kiskunfélegyházán zárja a szezont. A Mikulás Kupa neki már csak levezetés, a vele tartó tanítványa, Maczelka Gréta viszont most mutatkozik be.

– Nagyon tehetséges lány, elképesztő adottságai vannak, ez lesz az első versenye! Hoffmann Gergő is jött még volna velünk, de betegség miatt ki kellett hagynia ezt a viadalt – mondta a 36 éves Bús Attila, hozzátéve, hogy egyelőre csak Grétának segít, hiába volt már több felkérése. – Sokan megkerestek már, de úgy éreztem, még nem állok készen erre a feladatra, nincs meg a kellő tapasztalatom. Kedvem viszont van hozzá, úgyhogy rövid távú célom, hogy megszerezzem az edzői képesítést, és akkor belevághatunk. Pécsett nincs sem erőemelő egyesület, sem olyan műhely, ahol csak ezzel foglalkoznának: bízom benne, hogy lesz lehetőségünk arra, hogy egy olyan klubot és egy olyan termet összehozzunk, ahol csak az erő dominál, ahol csak a powerliftinget űzhetjük!