Címlap Hírek Ilyenek volta...

Ilyenek voltak régen a pécsi szilveszterek!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem volt még ilyen "semmilyen" szilveszter városban, hogy ne lehetett volna legalább az utcán vagy egy étteremben ünnepelni.  Az elmúlt száz év szilveszterei mindig mulatsággal teltek, erről tanúskodnak a régi képek is.

Eredetileg a Szilveszter, azaz az év utolsó napjának és az új év kezdetének ünneplése a 4. századi Szent Szilveszter pápa halálának napjára emlékeztető mulatság volt. Ebből alakult ki végül is napjaink óév búcsúztató szokása. Így volt ez a képek tanúsága szerint 1981-ben is.

1969-ben pedálul akkora buli volt a városban, hogy nem volt elég zenekar. Erről a Dunántúli Napló írt. „Szilveszter este a sokféle alkalmi rendezvény miatt kevés volt a hivatásos zenész. Pécsett és a megyében összesen több mint 100 alkalmi zenekar állt össze csaknem 500 zenésszel, hogy ne maradjon el szilveszteri mulatság. „

Hatalmas buli a Széchenyi téren valamikor a hetvenes években

A hetvenes évek végétől indultak be az igazi bulik a Széchenyi téren. A rendszerválástól kezdődően kicsit minden jobban elszabadult, éjfél után már csak robbanó petárdák között és üvegszilánkon keresztül lehetett átjutni a téren.

1989 szeilvesztere

Többször volt olyan is, hogy karácsonyfa nélkül ment a mulatság. Több évig csak december 30-ig állt a fa, mert az egyik szilveszteren részegek mászták meg a mindenki karácsonyfáját, de volt olyan is, hogy annyira csúnya volt a fa, hogy karácsony után már el is távolították.

Korábban nem volt jellemző az utcai ünneplés, inkább a zenés táncos éttermi mulatságok voltak népszerűek. 1965 szilveszterén a malac volt a sláger, a legtöbb étteremben malacpecsenyével, disznótorossal és pezsgős káposztával csalogatták a vendégeket.  A pécsi éttermek menüjében volt még savanyú malacleves, töltött malac, malacaprólékleves, malacpörkölt, és kürtőskalács. A ma szokásos virsli még sehol nem volt divat.

120 éves invitálás

A ma már nem létező Hullámfürdő vendéglőben is remek szilveszteri mulatságok voltak, 1948-ban a Jambó tánczenekarral. Az étterem sok évtizeden keresztül divatos, felkapott hely volt.

Hullám étterem

Forrás: Régi Pécs