Címlap Hírek ISMERŐS? Ezek...

ISMERŐS? Ezek a rejtélyesen eltűnt, pécsi szobrok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tudsz róla? – Ilyen figyelemfelhívó felirattal jelzi a Köztérkép azokat az alkotásokat, amelyeknek nyoma veszett. A köztérkép.hu a közterek és közösségi terek művészi alkotásainak adatbázisa. Itt találtunk rá a rejtélyesen eltűnt alkotásokra.

Számos szobornak veszett nyoma a pécsi közterekről és épületekről, amelyek már csak korabeli fotókon léteznek. Van, amit lebontottak de olyan is akad, amit csak letakartak, vagy aminek néhány darabja egy balatoni üdülőből került elő. Összegyűjtöttük párat!

A szétvert Tettyei díszkút

A tettei romoknál állt ez a kút 1961-től. A Zsolnay porcelángyárban készült 1958-ban, Török János szobrász-keramikus alkotása. 2009-ben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében a Tettye felújításakor szakszerűtlenül elbontották, azóta az önkormányzat szemétdombján van – írja a köztérkép.hu. Úgy tudják, nem fogják már helyreállítani.

Eltakart faliképek az óvodában

A Köztársaság téri óvoda lépcsőházában két éve került elő két falfestmény, amit a Munkácsy-díjas Kántor Andor, budapesti festőművész készített 1962-ben. A festmények teljes egészében el voltak takarva egy textillel körbevett fa kerettel, amin gyerekek rajzai vannak kifüggesztve.

Egy amatőr műkedvelő hívta fel az óvoda vezető figyelmet a képekre, aki nem tudott róla. Együtt bontották le a kereteket, így kerültek elő a képek, amelyek a tavalyi felújítás után majdnem teljesen megsemmisültek, mert a kivitelező le akarta festeni őket, de ezt az óvoda vezetője megakadályozta. Az alsó képre visszakerült a takarás, így az most sem látható.

Balatonon került elő a térelválasztó

Budai Vámnál 1966-ban épült ABC áruház bejárati szélfogóját Nádor Judit, a pécsi Zsolnay porcelángyár egykori művésze készítette. A rendszerváltásig megvolt az alkotás, de utána nyoma veszett egészen 2019-ig, amikor két darabja előkerült egy balatonlellei, kilenc emeletes nyaralóház pincéjéből. A 100 lakásos társasház lomtalanítása zajlott éppen, amikor a pince sötét szegletében megtalálták a részeket. Akkor a két darab egy pécsi társasház kertjébe került, ott pedig egy kőművesmester ismerte fel. A darabok ezután kerültek vissza Nádor Judit hagyatékába. A többi darabról azóta sem tudni, valószínűleg a nyaralóház egyik lakását díszíti.

A tettyei Térplasztika

A két méter magas porcelán Térplasztikát 1974-ben állították fel, és szintén a rendszerváltás után tűnt el. Az alkotó, Gádor István a Zsolnay porcelángyárban gyártatta le a hatalmas, erős áramú szigetelőket. Ezekből végül összeállította újszerű plasztikáit. Mintegy 30 ilyen plasztikát készített az idős alkotó, melyeket fehéren hagyott, mert ahogy ő fogalmazott: „…a szabadban az a legjobb. A természettel nem lehet színben versenyezni.” Egész életművét a Janus Pannonius Múzeumnak adta – mintegy 60 tárgyat – Siklóson állították ki, de nagy részük a múzeum raktárában maradt.

Eltűnt Mozaik

Uránvárosban az egykori legényszálló épületszárnyaiban ma a Hajnóczy József Kollégium és Hotel Laterum található. A 60-as évek elején több fiatal pécsi művész kapott megbízást mozaikok készítésére az épületegyüttesben. Bizse János mozaikjának nyoma veszett, mérete 250×225 cm. Az alkotás közepén a Széchenyi téren álló dzsámi, tőle balra a négytornyú bazilika látható.

Zsolnay kerámia fal a 400 ágyas klinikán

A klinika hetedik emeletének étkező csarnokából veszett nyoma a legutóbbi felújításkor. Magyar Nemzeti Galéria adattárában ez olvasható az alkotásról: „A Képzőművészeti Alap a Munkaelosztó Bizottság véleményének figyelembevételével a Pécsi Orvostudományi Egyetem igénye alapján a klinikai épület VII. emeletén, az orvostudományi klubban az ivópult feletti falán elhelyezendő 2 m2 felületű kerámia falikép megvalósításához hozzájárul, egyidejűleg annak tervezésére kijelöli TÖRÖK JÁNOS iparművészt.” – ezzel az 1963. október 21-én kelt határozat. az épületet 2015-ben teljes egészében átalakították, modernizálták, azóta hűlt helye.

A pécsi Lenin szobor, amit nem sikerült felrobbantani

A leleplezésen 1970-ben ott volt egyebek mellett a Szomszédok sorozat egyik sztárja, Kézdy György színművész, aki részlelet mondott Lenin, Október című minden bizonnyal korszakalkotó művéből. A szobor 20 évig állt, sokaknak szúrta szemét, de csak egy valaki tett lépéseket az eltávolítására, sajnos sikertelenül.

A nyolcvanas évek végén egy, az akkor még létező egerági lokátorállomáson szolgáló kiskatona vette a fejébe, hogy felrobbantja a szobrot. Ez nem sikerült neki, a robbanó anyag beszerzésénél lebukott. A férfi jelenleg Pécsen él, biztonsági őrként tengeti napjait, szándékáról hiába kérdeztünk, nem akart nyilatkozni.

A rendszerválás viszont elvitte a szobrot, 1990-ben döntés született, hogy múzeumba viszik az „alkotást”, így 1990. március 28-án lebontották, helyére pedig egy meztelen női alsó torzó kerül.

20 évig az önkormányzat egyik telepén volt, onnan 2010. december 8-án elszállították Kecelre, a Pintér Művek Szobor és Haditechnikai parkjába.

Pásztorfiú tehenekkel

Az intézmény homlokzatán lévő domborműveknek a tavalyi felújításkor veszett nyomuk. A pásztorfiú tehenekkel alkotója a szintén Munkácsy-díjas G. Staindl Katalin szabadkontúros domborműve 1961-ben készült.

Forrás: köztérkép.hu, Régi Pécs, artportal