Címlap Gazdaság Ízletes hunga...

Ízletes hungarikumok sorakoznak a pécsi kávézóban, az I Love Pécsben

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ország éléskamrájából, Békésből származik az a kolbász, ami csaknem 10 éve került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Ezt a a védjegyhasználatra való jogosultságot a helyi őstermelők közül elsőként Knyihár Mihály kapta meg. A hentesmester pedig Pécsre is elhozta az egyik legfinomabb hungarikumot: a Knyihár-féle vastagkolbászt.

Pécsett a Széchenyi téren, az I Love Pécs Caféban vásárolható

Szendvicsekbe is kérhető a kolbász, ami hétfőtől vasárnapig, a kávézó nyitvatartási idejében elérhető. Hétfőtől péntekig 8:00-19:00. Hétvégén 9:00-19:00.

A Knyihár-féle kolbászt 2012-ben már rangos díjjal tüntették ki. Akkor elnyerte a HÍR- (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegyet. Ezt csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek az adott tájegységhez kötődnek és legalább ötvenéves múlttal rendelkeznek.

Bor mellé a Knyihár-féle vastag kolbász  

A kolbászt 15-16 fokon történő hideg füstölés után 60-90 napig kamrában pihentetik

Sokan keverik a gyulai kolbásszal a csabait, pedig jócskán van különbség a fűszerezésben és vastagságban. A gyulai borssal és őrölt köménnyel, míg a csabai darált erős paprikával és egész köménymaggal, valamint hideg füstöléssel készül.

Egyél Pécsett csabait, hogy „átéld a gyerekkorod”!

A hungarikumvédjegy odaítéléséről szóló oklevelet az Agrárminisztérium épülete előtt vette át Knyihár Mihály (Fotó: Knyihár Mihály)

Érdekesség, hogy Békés vármegyén kívül sem gyulai, sem csabai kolbász nem készíthető, hiszen minden hozzávalónak helyinek kell lennie. Így csak helyben hizlalt sertésből készülhet, a városvédelmi oltalom címkéjét pedig csak akkor kaphatja meg, ha a vágóhíd igazgatója ezt ellenőrzés után odaítéli. Nemrég azonban Pécsre is került ízletes csemegéből!

– Nemegyszer fordul elő, hogy standunkon valaki csak egy kóstolót kér, aztán továbbmegy, de hirtelen megáll, majd visszatér. Mikor megkérdezem tőle, hogy csak nem volt valami gond, azt mondják:

Ezzel a falattal visszajött a gyerekkoruk.

A Knyihár-féle kolbász külföldön is keresett. Elsősorban elszármazott magyarok Lengyelországból, Csehországból, Németországból, Ausztriából vágynak a hazai ízekre. De egyre többen érdeklődnek Budapestről is.

Knyihár Mihállyal készült teljes interjú az Index honlapján jelent meg, itt elérhető!