Címlap Gazdaság A jövő atomer...

A jövő atomerőműveit építik Lengyelországban, nem is egyet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lengyelországban 76 SMR típusú kis moduláris nukleáris reaktort létesítenének 2038-ig – jelentette be kedden Daniel Obajtek, a PKN Orlen állami tulajdonú energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

A varsói kormányfői hivatalban rendezett sajtóértekezleten Obajtek reálisnak nevezte, hogy az első SMR 2028-ban fog megépülni – írja az MTI.

„2038-ig pedig ambiciózus tervünk van, mégpedig az összesen 26 helyszínen létesítendő 76 SMR”

– jelentette ki a vezérigazgató. Hozzátette:

a több tízmilliárd euró értékű energetikai beruházás a legnagyobb lesz nemcsak Lengyelországban, de Európában is.

A reaktorok létesítésének helyszíneiről az idei év első felében közölnek információt – mondta Obajtek.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő decemberben helyezte kilátásba több mikro-, illetve kis moduláris nukleáris reaktor létesítését, amelyről – mint felidézte – a PKN Orlen mellett a KGHM lengyel állami vállalat is egyeztet külföldi partnerekkel.

A 2020-ban jóváhagyott atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat reaktorból álló két nagy erőművet tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramot termelő reaktor után két-háromévente létesítenék a további, 6-9 gigawatt kapacitású erőműveket.

Bejelentették egy harmadik, a kormányprogramon kívüli, üzleti beruházásként építendő atomerőmű tervét is. Az egyik erőmű Westinghouse AP1000 technológiájú lesz, a másikról Varsó a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) céggel tárgyal, és lehetséges francia partnerek megkeresése is.

SMR-reaktorok: A klímavédelem ígéretes eszközei

Az SMR kisméretű moduláris atomerőműveket jelölt.

A nukeáris.hu szerint az utóbbi években jelentős felpezsdülés volt tapasztalható a kisméretű moduláris reaktorokon (SMR) alapuló atomerőművekkel kapcsolatban. Az SMR-ek segítségével – különös tekintettel a modularitásra – az atomenergia klímavédelmi potenciálja tovább növelhető, és ez most különös fontosságot kölcsönöz a témának. Az SMR-ek fejlesztése egyszerre célozza meg a nukleáris energiatermelés gazdaságosságának és biztonságosságának növelését. A közelmúlt eseményei alapján úgy tűnik, hogy az Európai Unió szervei és több európai ország is támogatással és érdeklődéssel állnak hozzá a témakörhöz.Az USA-ban is működik – Ez a jövő

A napokban adta hírül a World Nuclear News, hogy elfogadta az Amerikai Nukleáris Szabályozó Bizottság (NRC) a NuScale Power kis moduláris reaktorának (SMR) dizájnját, ezzel ez a hetedik reaktorfajta, és az első SMR, aminek van engedélye az országban.

A hír alapján a Telex azt írta: világszerte egyre több vállalat dolgozik a hagyományos, nagy atomerőműveknél olcsóbb, könnyebben összeszerelhető, kevesebb biztonsági kockázatot rejtő, és nem utolsósorban olyan megoldásokon, amelyeknél sokkal kevesebb a lehetőség a korrupcióra.

A kis moduláris reaktorokat sokan az atomenergia jövőjének tartják, mert könnyebben és gyorsabban építhetők, mint a híresen sok csúszással készülő nagy erőművek, és olcsóbbak is, ráadásul a decentralizált energiarendszerbe is beilleszthetők.

Szakemberek szerint

Pécsen érdemes lenne SMR-ben gondolkodni, az ugyanis nemcsak a város, hanem az egész régió energiaellátását átalakítaná, a városnak pedig igen komoly gazdasági előnyöket és kiugrási pontot jelentene.

A témát hamarosan érinteni fogjuk bővebben is következő cikkünkben.