Címlap Gazdaság Izmos gyár, v...

Izmos gyár, vagy gyárak jöhetnek Pécs mellé, Bicsérdre

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy az várható volt, megjelent hétfőn este egy friss kormányhatározat, amely szerint egy igen nagynak látszó ipari parkot alakítanak ki bicsérdi központtal. Vagyis a legtöbb terület Bicsérd közelében fekszik, de egy része átnyúlik Kővágótöttösre és Kővágószőlősre is. Az érintett földeket a kormány beruházási célterületté nyilvánította, ami előszobája szokott lenni a gyárépítésnek.

A Magyar Közlöny vonatkozó fejezete ITT érhető el (az 5205-ös oldaltól).

Forrás: Google

A Pécs Aktuál úgy tudja, a PTE szakmai csapata vesz részt a munkában.

Hogy pontosan milyen gyárat vagy gyárakat készítenek elő, azt nem lehet tudni: forrásaink szerint egyelőre nincsenek is konkrét beruházók, noha egyre több ipari befektető – Németországtól Kínáig – épít Magyarországon a kedvező feltételek miatt. Azt mondták:

A cél az, hogy legyen olyan megfelelően kialakított terület és infrastruktúra, amelyre szükség esetén beköltözhet egy-egy nagyobb vagy több kisebb gyár, termelő üzem viszonylag gyorsan.

Valahol ott lesz az ipari park / Illusztráció / Forrás: Google

Az érintett terület országgyűlési képviselője elsősorban Nagy Csaba, ehhez képest meglepő módon Hoppál Péter kommunikálta a kormánydöntést egy rövid posztban először, még az előtt, hogy az a Magyar Közlönyben megjelent volna.


Nagy Csaba így kommentálta a hírt este: „Ha munka van, minden van”

„Az elmúlt években több sikert is elértünk közösen itt Nyugat-Baranyában, amelyek előrébb vitték a választókerület sorsát, településenként és kisebb tájegységenként egyaránt. Azonban mindig határozott kéréssel fordultak hozzám az itt élők, hogy közvetítsem a Kormány felé további új munkahelyek létrehozásának igényét, amelyek a nyugat-baranyai családoknak valós segítséget jelentenek” – írta.

Nagy Csaba szerint

„a kormányhatározat olyan lehetőséget biztosít nekünk, baranyaiaknak, amely lehetővé teszi, hogy ezen a területen ipari park épülhessen, vállalkozások települjenek ide, tehát új munkahelyek jöhessenek létre!”

„Rengeteg teendő áll még előttünk, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kijelölt beruházási célterület fejlesztése megtörténhessen. Az elkövetkezendő időszak a feltételek megteremtéséről fog szólni, így a tervezésről, az engedélyeztetésről, és az iparterület kialakításáról. Ha munka van, minden van” tette hozzá, köszönetet mondva Orbán Viktornak, Szijjártó Péternek és Joó Istvánnak, a HIPA vezérigazgatójának.

Nagy Csaba teljes posztja itt olvasható:


Nagyszabású iparfejlesztés

A Pécs Aktuál az elmúlt napokban elsőként írt arról, hogy kormányzati segítséggel nagyszabású iparfejlesztés kezdődhet a téréségben.

Számos háttérbeszélgetést bonyolítottunk le olyan szakmai szereplőkkel, akiknek van vagy lehet rálátása a helyi gazdaságfejlesztésre, akár kormányzati szintről nézve is. Ezen beszélgetéseink konklúziója – egyetlen mondatba sűrítve -: ha a kormány célzottan és meglehetősen komplexen nem nyúl a régió – és Pécs – alá, akkor még inkább felgyorsulna a régió gazdasági leszakadása. Forrásaink úgy tudják, hogy nagyjából három éve komoly kormányzati előkészítő munka folyik Pécs és a régió gazdasági újjáalakítására.

– Új, egymásra építő és komplex gazdasági övezet kialakításán dolgoznak Mohács-Pécs-Szigetvár-Kaposvár tengely mentén, amelynek ‘felső csúcsa’ Szekszárdig érhet, az alsó pedig átnyúlik a horvát határon is, a Balkán miatt – magyarázták forrásaink.

Vaskos, összességében több száz oldalnyira rúgó, konkrétumokat is bőven tartalmazó gazdaság- és fejlesztéspolitikai szakmai anyagok készültek a kormányzat számára. Ezek egy részét a PTE speciális szakemberei, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa és más szakemberek készítették, forrásaink szerint az utóbbi időben pedig „már szintetizálták” ezeket a koncepciókat.

„ÉVTIZEDEK ÓTA NEM LÁTOTT IPARFEJLESZTÉS JÖN MAJD A RÉGIÓBA, ENNEK ELSŐ JELEI A NAGYSZABÁSÚ IPARTERÜLETEK KIALAKÍTÁSA LESZ, AMELYEK ÉRINTIK PÉCS TÉRSÉGÉT IS”

– közölték korábban forrásaink, akik szerint több száz hektáros ipari parkokra kell gondolni, amelyek nemzetközi, globális piacon aktív multinacionális vállalatok befogadására alkalmasak és több ezer új munkahelyet, valamint milliárdos adóbevételt jelentenek majd az adott városnak.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem kommunikálják ezt legalább politikai szinten – akár helyi politikusokon keresztül -, azt a választ kaptuk, hogy azért, mert ez nem politikai, hanem nemzetgazdasági ügy.

Pakolják a puzzle darabjait

Egy ideje azonban Magyarországon politikai kérdés lett abból is, hogy milyen profilú cég ruház, vagy fektet be az országban – Pécsre például a nemzetközi térben egyre közkedveltebb akkumulátorgyártók nem jöhetnek. Adódik tehát a kérdés, hogy milyen cégek azok, amelyek ebben a térségben – akár konkrétan Pécsett – vernének tanyát? Az általunk megkérdezett szakemberek szerint ez ugyan fontos kérdés, de ennél szerintük sokkal fontosabbak a „hova”, a „hogyan” és a „miért éppen oda” kérdései.

Forrásaink szerint a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) egészen pontosan fel tudná sorolni, milyen cégeket terelnek errefelé, vagy milyen cégek érdeklődnek, és milyenekkel vannak előzetes megállapodások. Mivel azonban ez üzleti- és nemzetgazdasági érdekből szenzitív információ (hiszen elképesztően nagy verseny folyik a cégekért Európában – nem csak az Unióban -, az országok és térségek egymás elől happolják el a befektetőket – magyarázták), így meglehetősen kevés esélyt láttak arra, hogy nevesíteni lehessen jelenleg a társaságokat. A szakemberek úgy vélik, az igazán fontos az, hogy olyan gazdasági környezet és infrastruktúra álljon rendelkezésre a térségben, megfelelően képzett munkaerővel, és annak folyamatosan utánpótlási lehetőségeivel, amelyek lehetővé teszik a nagyipar folyamatos, egymásra épülni tudó jelenlétét. Szerintük Pécs és a térség most ott tart, hogy ezt az infrastruktúrát alakítják ki.

„PAKOLJUK EGYMÁS MELLÉ A PUZZLE DARABJAIT. SOK MINDEN HIÁNYZOTT, NEHEZEN INDULT EL A MUNKA, DE MÁR KEZD KIRAJZOLÓDNI A TELJES KÉP, EGYRE TÖBB MOZAIK KERÜL A HELYÉRE. VAGYIS FOLYAMATOSAN GYORSULNI TUDUNK MAJD”

– fogalmazott egyik forrásunk, aki azt mondta, a következő 6-8 hónapban bárki számára látható jelei is lesznek már ennek a folyamatnak.

Talán ennek első jele ez a friss kormányhatározat!