Címlap Hírek Jakab: nem va...

Jakab: nem vagyok híve annak, hogy három-négyhavonta oltassuk magunkat

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi virológus nem ajánlja, hogy három-négy havonta beoltassuk magunkat a koronavírus ellen, mert nem tudjuk, hogy az immunrendszerünk miként fog erre reagálni. A negyedik oltást az időseknek, a krónikus betegeknek tartja indokoltnak és azoknak, akik már több mint egy éve kapták meg az utolsó védőoltást.

Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója az InfoRádiónak adott interjújában elmondta:

Nem biztos, hogy mindenkinek szüksége van a negyedik oltásra

A felvetésre, hogy a tavaly októberben felvett harmadik, emlékeztető oltással rendelkezőknek van-e még védettségük, a virológus azt válaszolta: valamennyi van. A gyakori oltakozást azonban még a rizikócsoportba tartozóknak sem javasolja Jakab Ferenc, mert, mint fogalmazott, minden oltást nagyon komoly klinikai tanulmánynak kell megelőznie, és ilyen csak az első kettő és a harmadik oltás tekintetében érhető el jelen pillanatban.

Az évente egyszeri ismétlő oltás, mint ahogy az influenza esetében ez megtörténik, bőven elegendő lesz a tartós immunválasz és védekezés fenntartására

– mondta a rádiónak a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának igazgatója.

„Ezek az ismétlő oltások már csak emlékeztetők, egy kicsit felfrissítik az immunrendszert arra, hogy mi ellen is kell védekezni, és egy picit felkészíti az előttünk álló őszi-téli periódusra, amikor

biztos, hogy emelkedni fog a fertőzésgyakoriság”

– mondta.

„Minden oltás jó, minden oltás hasznos és minden oltás valamilyen szinten véd az összes variánssal szemben. Ha már rávesszük magukat és beoltatjuk magunkat, az tulajdonképpen fél siker a vírussal szemben” – mondta Jakab Ferenc.