Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Van aki évek óta arra vár, hogy legálisan át tudjon sétálni egy sörre és egy Pelinkovácra Erdőfűről az izsépi kocsmába. Baranyában jelenleg csak Udvarnál és Beremendnél lehet szárazon átlépni a magyar-horvát határt, ez most megváltozik.

„Az államhatár szabad átjárhatóságának biztosításával kapcsolatos feladatokat – ami részben időjárás függvénye is – ütemezetten megkezdjük”. áll az ORFK az Indexhez eljutatott közleményében, ami arra utal, hogy a határkerítés is elbontásra kerülhet.

A belső határellenőrzés megszűnését követően a mélységi ellenőrzést fogjuk megerősíteni. Amíg a csatlakozás joghatályossá nem válik, a határátkelők teljes funkciójukban működnek. Azt követően születik majd döntés az épületek sorsával kapcsolatban. Az állománnyal kapcsolatos személyzeti intézkedések folyamatban vannak, munkatársaink jelentős része továbbra is határrendészeti tevékenységet fog végezni, mások egyéb beosztásokban látják majd el szolgálatukat” – áll az ORFK közleményében.

A határ melletti falvak polgármesterei örülnek a szabad határátlépésnek, de aggódnak, hogy a kerítés elbontásával szabadon jöhetnek majd az illegális bevándorlók.

Frischmann József Udvar polgármestere a Pécs Aktuálnak elmondta, hogy a falu sokkal csendesebb lesz, mert januártól már nem fog feltorlódni a határátlépés miatt várakozó autók és kamionok tömege.

A Duna-Dráva Nemzeti Park is sokat profitálhat a kerítés bontásból, főleg a kerékpáros túristák miatt, akik így átléphetik majd a jelenleg szögesdrót védte határt a Duna töltésen. Az erdőfűi Bédai-holtág horgászközössége is alig várja kerítés bontást, mert így nem kell 10 kiloméret autózni a kölkedi kocsmáig, mert az Izsépi (Topolje) kocsma csak alig egy kilomterre van.