Címlap Hírek Jó példák, am...

Jó példák, amelyek Pécset is boldogabb várossá tehetnék: a kukapiszoár!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Összeszedtünk néhány olyan külföldi példát, amiket ha átvennének itthon is, boldogabb lenne az élet. Sorozatunkban próbálunk olyan, Pécsen is alkalmazható ötleteket összegyűjteni, amelyek nem, vagy csak alig kerülnének pénzbe. Az első ilyen volt a kutyavécé, most terítéken a kukapiszoár. Micsoda hiánypótló találmány!

A hétvégi reggeleket penetráns húgyszag lengi körbe a pécsi belvárosi kapualjak környékén. Sajnos Pécsett nyilvános illemhelyekből nincs éjszaka is működő egység, ezért hazafelé a legtöbben egy sötét kapualjnál ürítenek. Tisztelet azoknak, akik kibírják hazáig!

Mutatunk egy másik megoldást:

Utcai piszoár Hollandiában

Sok európai városban évtizedek óta üzemelnek nyilvános, félig nyitott piszoárok, sőt egyre több ilyet helyeznek üzembe – többségében sörivók közelében.

Betojás! Itt a pisit visszaverő vakolat!

Bár a németek inkább a büntetésben hisznek, a világon először Hamburgban alkalmazták azt a falbevonatot, amely annyira folyadéktaszító, hogy a ráeresztett vizelet visszafröccsen a pisilő cipőjére vagy a lábára. Jobb esetben a spicces pasik észreveszik, hogy saját lábukra eresztenek, rosszabb esetben reggel jönnek rá. Fúj!

Kukapiszoár az angoloknál!

A sör egyébként remek vízhajtó, ezt tudják az angolok is. Ott pattant ki egy fiatal fejéből az eddigi legjobb megoldás. A döntéshozók pedig azonnal rácsaptak az ötletre, hogy eltűnjön az utcákról a húgyszag. Íme a kukapiszoár! Vagyis pár éve Angliában szemetesbe is vizelhetnek a férfiak. 

A kukába vizelés ötletét Stephan Bischof angol dizájner találta ki, mert zavarta, hogy egy egész estés piálás után hazafelé kénytelen az utcán vizelni

A brit törvények tiltják a nyilvános vizelést, kivéve a terhes nőknek, vagy amikor a vizelés az illető saját járművének valamelyik hátsó kerekére irányul és a jobb kéz az autón nyugszik. Ez azért egy zseniális kiskapu!

Az Egyesült Királyságban egyre nagyobb a szükség, az elmúlt évtizedben a nyilvános illemhelyek száma 40 százalékkal csökkent.

– A kuka egyik oldalán van egy tölcsér, a vizeletet egy külön tartályba gyűjti, ahol száraz fű vagy egy nedvszívó természetes anyag van, ami felszívja, és így biotrágyává alakul

mondta a feltaláló egy interjúban.

Magyarországon jelenleg nincs olyan jogszabály, amely kimondottan tiltaná azt, hogy valaki közterületen vizeljen. Ennek ellenére jó tudni, hogy aki a közterületen vagy nyilvános helyen a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, vagy a közterületet beszennyezi, 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Ezekben az ügyekben eljárhat rendőr, közteres és az utóbbi esetben zöldterületen a természetvédelmi őr is. Vagyis ha ők úgy ítélik meg, hogy a vizelés sérti a közerkölcsöt, vagy szennyezi a közteret, akár helyszíni bírságot is kiszabhatnak.