Címlap Hírek Jöhet a hóágy...

Jöhet a hóágyú a Mecsekre! Átadták a síházat a Misinán, érkezhetnek a turisták

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ötven évvel ezelőtt 13 ezer társadalmi munkaórából húzták fel Magyarország egyik legszebb panorámájával rendelkező síházát a Misina tetőn. Akkor melegedőnek és a felvonó gépházának építették a sportbarátok. A mostani felújítás után azonban jóval több funkciót kapott, a téli szezonon kívül turistaházként funkcionál tovább. A kormány 60 millió forinttal támogatta az átalakítást.

1958-ban Ambrus József szakosztályvezetőnek köszönhetően elkészült a sípálya, majd 1960-ban építették a két helységből álló épületet

A felvonó megmaradt, de a házra rá sem lehet ismerni

A meglévő épületet felújították, sőt egy szinttel ki is bővítették. Így a mosdókkal és konyhával rendelkező épületbe immáron 20 főt tudnak kényelmesen elszállásolni.

– Nyitottá szeretnénk tenni a házat, ami azt jelenti, hogy a téli szezonban a síelőké, míg tavasztól őszig a kirándulók vehetnék igénybe az épületet – mondta Czerpán István, a PVSK elnöke. Az, hogy ezt milyen formában lehet majd igénybe venni, egyelőre még kérdéses.

90 nap a rekord

A sípálya

– Egy szezonban minimum egy hetet lehet síelni a Mecsekben, de a rekord 90 nap volt. Ez úgy tízévente fordul elő, ha nagyon kemény telünk van – mondta Tóth Ákos, a PVSK síszakosztályának vezetője a Pécs Aktuál kérdésére.

Kell egy hóágyú a Mecsekre is

– mondta Révész Máriusz. Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az átadón elmondta: a kormány célja, hogy már ne a szúrós pokróc és a dohos szag jellemezze a turistaházakat, hanem vetekedjenek az osztrák színvonallal.

„Mókásnak tűnhet, hogy síházat újítunk fel, de ez több annál”

Az egyedi készítésű bútorokat egy mohácsi asztalos gyártotta

Kővári János megyei fejlesztési biztos hangsúlyozta: nemcsak síházat, hanem a turisták számára új szolgáltatást is létrehoztak a Mecsekben. – Több helyről is indultak fejlesztések, ami a következő uniós ciklusban, ha megvalósulnak, akkor Pécs újra a legszebb turisztikai hely lehet az országban.

Az épületet egy éve kezdték felújítani, amit a kormány 60 millió forinttal, a PVSK pedig további 9 millió forinttal támogatott. A változás pedig egészen elképesztő. Mi utoljára egy éve jártunk itt, de magunk sem hittük el, hogy ugyanabban az épületben vagyunk!

Ilyen volt és ilyen lett: a lépcső, amibe egykoron mindenki beverte a fejét
Az ikonikus lépcső még megvan, igaz, a falra került dekorációnak