Címlap Sport Gyerekzsivajt...

Gyerekzsivajtól lehet hangos a pécsi síház!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú évek óta felújításért kiált a pécsi síház, amit több mint 40 évvel ezelőtt építettek fel a téli sport szerelmesei, több mint 13 ezer társadalmi munkaórában. Most 60 millió forintból megújulhat a lerúgott építmény, a munkálatok pedig a napokban el is kezdődtek. Ha minden a tervek szerint halad, jövő év végére már birtokba is vehetik a pécsiek a Misinán található épületet!

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos még februárban jelentette be, hogy a kormány 227 millió forinttal támogatja a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztését. Öt másik létesítmény mellett végre a pécsi síház is forráshoz jutott, nem kevesebb, mint 60 millió forinthoz.

Mi újul meg a projekt keretében?

A tervezés során nagy figyelmet fordítottak a hetvenes években épült síház műszaki és funkcionális modernizálására, a mai felhasználói igények kielégítésére, illetve a környezettudatos és energiahatékony működtetésre.

Dr. Tóth Ákostól, a PVSK sí szakosztályának vezetőjétől megtudtuk, a projekt keretében az épület új tetőt kap, a teljes gépészeti- illetve a szennyvízrendszere megújul, a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő lépcső épül, új külső szigetelést kap, a nyílászárókat is kicserélik, végül a természetvédelmi előírásoknak megfelelően, a környezetbe illeszkedő külalakot kap. Az energiahatékonyság terén pedig azt is szem előtt tartja a PVSK, hogy a Natura 2000 területi besorolás miatt a lehető legkisebb mértékben terheljék a környezetet.

– Ezt az épületet az 1970-es évek végén építették a pécsi sízők, közel 13 ezer társadalmi munkaórát rááldozva. Mára elodázhatatlanná vált, hogy rendezzük a házat, mert eddig nem történt semmilyen mérvű felújítás, így mondhatni, hogy ez a támogatás szinte az utolsó pillanatban érkezett – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Tóth Ákos.

Hozzátette, hogy a beruházás egyik legfontosabb szempontja, hogy ne csak a síző idényben lehessen használni a házat, hanem a gyerekek, csoportok, érdeklődők számára látogatható legyen a ház szezonon kívül, egész évben. Korábban a felső szinten két vendégszoba is helyet kapott, amelyeket a ház állapota miatt már egy ideje nem tudtak használni a látogatók. A beruházásnak köszönhetően azonban újra négy évszakossá válik az ingatlan.

A vírus, illetve a hosszas engedélyeztetési eljárások miatt csúszott a beruházás megkezdése, de a napokban már felvonultak a munkagépek a Misina-tetőn. Jelenleg a bontási munkálatok zajlanak, amelyek nem könnyűek a terület nehéz megközelíthetősége miatt.

Tóth Ákos szerint tavaszra, legkésőbb nyár elejére elkészülhet a pécsi síház, vagyis jövő év végén már melegedhetnek a pécsi sízők az új helyen!

Ennyi hó esett az elmúlt öt évben a Mecsekben!

Bármennyire is szeretik a havas sportokat a pécsiek, a Meteo Mecsek mérései alapján az elmúlt öt évben nem örvendeztetett meg minket Holle anyó sok-sok havas nappal. 2015-2016 telén mindössze 6 cm hó, és 10 havas nap volt, egy évvel később 4 centi havat és 21 havas napot élvezhettünk, 2017-2018 telén pedig ez a szám megugrott; 19 cm hó is esett, valamint 40 napig volt igazi havas tél.

A fagyos napok (amikor 0 fok alatt marad a hőmérséklet) száma viszont 50-60 nap között volt az elmúlt 5 évben.