Süti bloggerből lett babafotós a fiatal, pécsi anyuka

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szugfil-Méhn Niki keramikusként végzett Pécsett, majd építőművészetet tanult, végül a sütés terelte őt a fotózás irányába. Az eltelt, kicsivel több mint egy évtized és megannyi önképzés után a város egyik közkedvelt család- és baba fotósa lett. Számára ez nem csupán munka, sokkal inkább szenvedély. 

Fotó: Katahlens

Mielőtt még elcsattant volna az első kép

Niki immáron 11 éve dolgozik fotósként, de nem volt ez mindig így. Miután elvégezte a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium keramikus szakát, a PTE műszaki karára jelentkezett, ahol építőművészetet tanult.
Nem volt hosszú életű az egyetemi pályafutása.

“Egyáltalán nem volt nekem való a szak, annyira untam magam, hogy elkezdtem mellette sütögetni. Méláztam a gondolattal, hogy cukrász leszek inkább, úgyhogy csináltam egy sütis blogot is.”

Mennyei édességek és az út megtalálása

A blogját ugyan 10 éve már nem frissíti, de mai napig megtekinthető.

Miközben receptekkel és süteményekkel árasztotta el a blog világ minden szegletét, Niki saját kezűleg kezdte el fotózni finomságait. Ekkor jött számára a felismerés, hogy a sütésnél már csak fotózni szeret jobban. Blogja ugyan feltörekvőben volt – akkoriban sokkal nagyobb potenciál volt egy igényes blog indításában – de inkább úgy döntött, hogy a fakanál helyett a fényképezőgépet tartaná kezében.

Hosszú út a sikerig

Niki elmesélte, hogy fotós pályafutása lassan indult be. Eleinte családját és barátait fotózta, majd ismét blogot indított – ezúttal viszont a sütemények helyett az emberek kerültek a középpontba.

Niki férje is fotósként dolgozik
Fotó: Szugfil Máté

Idővel elkezdtek hozzá szállingózni az új ügyfelek, egyre jobban szélesítette skáláját, majd közel 6 évig esküvői fotós volt. Az évek alatt folyamatosan továbbképezte magát – a szakmát is szinte autodidakta módon vagy workshopok által sajátította el. Viszont kezdte megunni az esküvőket és családja mellett egyre kevesebb ideje volt rá, így végül új vizekre evezett. És nem bánta meg egyáltalán.

Családok mellett rakta le a voksát

Niki elmesélte, hogy számára mindig is fontos volt a család és mindaz amit jelképez. A gyerekeket, kisbabákat nagyon szereti és úgy gondolta, hogy ebben végül ki fog teljesedni.

“Rendkívül izgalmas számomra, hogy akár egy újszülött csecsemőt tudok alvás közben a saját elképzeléseim szerint fotózni. Én találom ki a kis cuki ruhákat, az enteriőrt és más dekorációkat. Sokkal művészibb képeket tudok róluk készíteni, mint mondjuk egy lakodalom becsípett vendégeiről.”

Ahhoz, hogy mindezt szakszerűen és biztonságosan csinálhassa, Nagy Hajni fényképész tanította meg neki, mi fán terem a babafotózás. Fontos a babafotósok számára, hogy nem csupán az alapbeállításokat és fény technikákat tanulják meg, hanem azt, hogy a csöpségeket, milyen pozitúrában helyezzék el.

Könnyen meg is sérülhet egy kisbaba, ha valaki csak úgy simán egy kosárba rakja. Sokat tanultam Hajnitól és megtanította, hogyan bánjak biztonságosan a kis csöppségekkel. Persze azt is, hogy ne vigyem túlzásba a féltést, nem olyan törékenyek, mint sokszor mi szülők azt ösztönösen hisszük.

A baba fotók mellett a fiatal anyuka családokat, kismamákat és kisgyerekeket is előszeretettel fotóz saját műtermében vagy a természetben. A különböző helyszínek és időjárás nyújtotta fényeket és az anyatermészet által adott atmoszférát lenyűgözőnek találja.

– Szeretem keresgélni a vadregényes helyszíneket, viszont a parkokat és a családok lakását kerülöm – tette hozzá.

“Szerintem addig jó a gyerekeket fotózni, amíg spontán el lehet kapni a pillanataikat. Ez úgy kisiskolás korukig tart. Utána pózolni kezdenek, befeszülnek és elveszik az őszinteségüket. Én az őszinte képeket szeretem. Bevallom, a hisztis képeket is szeretem.”

Jelenleg Niki saját otthukban rendezett be egy műtermet, amit idővel szeretne elhagyni és egy saját stúdiót kialakítani. Workshopok keretén belül évente egyszer szokott csoportokat is tanítani, segíteni a jövő fényképész nemzedékét.

Niki számára a fotózás nem csupán egy munka, hanem művészet és maga az élet. Minden évben azon dolgozik, hogy folyamatosan megújulhasson és valami újat tanulhasson. A fényképész képeiért pedig odavannak az emberek, amit mi sem mutat jobban, hogy hónapokkal előre lehet csupán időpontot foglalni a háromgyerekes anyukánál, ha valaki fotózást szeretne.

Kiemelt fotó: Jágity Fanni

Hirdetés
Előző sztori

Gyerekzsivajtól lehet hangos a pécsi síház!

Következő sztori

Javult a pécsi levegő minősége

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1