Címlap Hírek Jön az árhull...

Jön az árhullám! Magyarországon három veszélyes helyszín van, Mohácsot nem említették

Amit eddig tudni lehet!

Bár kedden enyhülés érkezik és az eső is eláll, ez már nem befolyásolja a Dunán érkező árvizet. Hétfő reggel ülésezett az Operatív Törzs, ami után Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: három veszélyes helyszín van: Szigetköz, Dunakanyar és Budapest. A veszély mértéke nem nagyobb, mint 2013-ban volt. Tehát a feladat, amit meg kell oldanunk, az nem példátlan – mondta Orbán Viktor. 

Minden adott az árvízi védekezéshez Forrás: Magyarország Kormánya facebook oldal

Mohácson II. fokú, míg Baján III. fokú árvízvédelmi készültségi fokozat jöhet

A hydroinfo.hu alapján – ahol napi szinten frissülnek az adatok – Mohácson szeptember 22-én 863 cm-en tetőzhet a Duna. Ez azt jelenti, hogy a készültségi fokozat elérheti a II. fokút. Azaz, innen kezdődik meg az árvíz elleni védekezés (homokzsákok kihelyezése). Baján 905 cm lehet a vízállás szeptember 22-én, ami már III. fokú. Jó hír viszont, hogy az előrejelzések szerint a VALAHA MÉRT LEGMAGASABB VÍZSZINTET SEHOL SEM ÉRI EL A DUNA.

Mohácson eddig 984 cm volt a valaha mért legmagasabb vízszint, míg Baján 989

2013-ban körülbelül fél méterrel magasabban tetőzött a Duna, mint ahogy most várják

Az operatív törzs ülése után Orbán Viktor a közösségi oldalán arról beszélt, hogy a helyzet komoly, nagy mennyiségű víz érkezik Magyarország területére. A 2013-ban érkező árvíztől azonban – az előrejelzések szerint – elmarad az idei.

Ülésezett az árvízvédelmi operatív törzs – Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

„Azt is el tudtuk hárítani, azt is ki tudtuk védeni, azt is meg tudtuk oldani. Meggyőződésem, hogy Magyarország ezt is meg tudja csinálni. Amire figyelnünk kell, az az, hogy ne rutinból dolgozzunk (…) ne megszokásból reagáljanak, hanem minden nap pontos kezdéssel, pontos információ-gyűjtéssel, pontos elemzések alapján világos, végrehajtható és ellenőrzött intézkedéseket hozzanak, és akkor nem lesz semmi baj” – tette hozzá a miniszterelnök.

A Mecsekben több helyen dőltek ki a fák a hétvégén

Pécsett szerencsére villámárvíz sem veszélyeztette az épületeket. Viszont a felázott, megtépázott hegyoldalban sorra dőltek ki a fák. A heves esőzés és széllökés miatt tizenegy alkalommal riasztották vasárnap a Baranya vármegyei tűzoltókat. A pécsi, komlói, sásdi, siklósi és sellyei hivatásos tűzoltók magasban lógó és vezetékeken fennakadt faágakat, valamint útzárat okozó kidőlt fákat távolítottak el kézi erővel és motoros láncfűrész segítségével. Károk nem keletkeztek és személyi sérülés sem történt. 

Kedden érheti el Budapestet az árhullám, Visegrádon mobilgátat telepítenek

Forrás: Magyarország Kormánya

A Római-parton már mentik a nyaralókból az értékeket, az épületek nagy része egykor az ártérre épült. A védekezésben résztvevők 480 cm most a Duna vízállása, óránként 5-6 cm-t emelkedik. 854 cm-en állhat meg. Visegrádon, Szentendrén, Mosonmagyaróváron mobilgátat telepítenek, Visegrádon a mobil fal hossza 2 km hosszan védi a lakosságot.

Lassú lesz az apadás, még egy hét megfeszített munka kell

A szeptember 21-22-ig várható a Duna tetőzése. Ezért megalakult az árvízvédelmi Operatív Törzs, a miniszterelnök sem hagyja el az országot. Erről itt beszélt Orbán Viktor:

Kövesd be a Pécs Aktuál oldalát, ahol ebben a témában is olvashatsz Pécset és a vármegyét érintő hírekről!

EZ IS ÉRDEKELHET: