Címlap Hírek JÖN! Az omikr...

JÖN! Az omikron ellen újfajta vakcina kell, Magyarország már rendelt 9,5 millió adagot

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újfajta vírusölő- vagy gátlóvakcinára lesz szükség az omikron elleni védekezéshez – mondta Orbán Viktor a rendkívüli, nemzetközi Kormányinfón. Magyarország miniszterelnöke az európai vírus elleni védekezésben részt vevő tudósok álláspontjára hivatkozott. Orbán Viktor újságírói kérdésre azt is elmondta: nem szeretnék bevezetni a kötelező oltást, mert az még nagyobb ellenállást váltana ki.

A Pfizer már ki is fejlesztette, Magyarország meg is rendelte

Az omikron elleni Pfizerből 9,5 millió adagot rendelt Magyarország, amit 2022 második félévében és 2023-ban kapunk meg – közölte a kormányfő.

A gyerekeknek ebből a 9,5 millió új Pfizerből 1,5 millió adag jut majd

tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán szerint az újfajta vírusölő vakcináról az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén beszéltek a tudósok.

Volt elegendő vakcinánk, van elegendő vakcinánk és lesz elegendő vakcinánk, akármilyen variáció is üti fel fejét – mondta Orbán Viktor.

Jelenleg Pfizerből 2,4 millió adag áll rendelkezésre. Rendeltek még 2 millió gyermekek oltására alkalmas vakcinát, valamint az előbb említett 9,5 millió vakcina is érkezik jövőre – hangzott el a sajtótájékoztatón.

60 százalékos az átoltottság

Kézenfekvő lenne a kötelező oltás elrendelése, én szeretném ezt elkerülni. A Magyar néplelket, észjárást úgy ismerem, hogy a kötelező oltás még nagyobb ellenállást váltana ki

– mondta Orbán Viktor

A sajtótájékoztatón szó volt még

  • külpolitikai kérdésekről (migráció, európai energiaválság, cél a magyar rezsicsökkentés megvédése)
  • Novák Katalin lehet Áder János utóda a köztársasági elnöki poszton
  • A kormányfő szerint a pedagógusoknak igazuk van, a 10 százalékos emelés nem elég. Vagy folyamatos emelés lesz, vagy átfogó emelés. Ő utóbbit támogatná, de ez függ a gazdaság teljesítményétől; Orbán általános bérrendezést akar.
  • Orbán szerint nem merült fel Varga Judit felelőssége a Völner-ügyben. Állítása szerint csak akkor tudott róla, amikor az ügyészség közzétette a közleményt, a kormánynak nincs is jogköre vizsgálódni, ez az ügyészség dolga.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg: