Címlap Gasztro Jut majd hal ...

Jut majd hal az asztalokra, csak nem lesz olcsó!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ágazat nehézségei ellenére lesz elég magyar hal karácsonykor, de az árak biztosan növekedni fognak: a ponty kilója nem lesz ezer forint alatt. Jó lenne sok halat enni, hiszen egészséges, csak ne lennének ilyen drágák az uszonyosok!

A karácsonyhoz közeledve egyre többen tervezgetik az ünnepi ételeket. A legtöbb család asztalán biztosan idén is főszerepet kapnak a különböző halételek – a legnépszerűbb nyilván most is a halászlé lesz. A ponty mellett egyre többen vesznek manapság harcsát is, ami azért jóval drágább, a tengeri halak között pedig a lazac a sláger.

Az őszi lehalászások már megkezdődtek a halastavakon. Örömteli, hogy pontyból biztosan nem szenvedünk majd hiányt, jut az asztalokra, ugyanakkor sajnos az ára magasabb lesz annál, amit ebben az időszakban megszoktunk. A megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt ezer forint alatt nem lesz kilója, ami azt jelenti, hogy egy bőséges családi halászléhez illő két és fél, három kilós potyka esetében három-négyezer forintos kiadásra számíthatunk.

Magyarországon a tógazdaságokban termelt halfajok mintegy 80 százaléka étkezési ponty, amelyből nagyjából 12 ezer tonnát juttatnak évente a piacra. Mára a második leginkább kedvelt faj az afrikai harcsa lett, amelyből Európában Magyarország a legnagyobb termelő.

Sajnos fogyasztóként már közel sem mi vagyunk az elsők: jelenleg 6,7 kilogramm az egy főre jutó éves halfogyasztás idehaza, míg az Európai Unióban átlagosan 24–25 kilogramm! Nagy kár érte, mert a hal az egyik legegészségesebb étel: kevés benne a koleszterin, ugyanakkor jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett sok ásványi anyagot (kálium, kálcium, szelén, jód, fluor, foszfor) tartalmaz, és gazdag A-, D-, B2-, B6-, B12- és E-vitaminokban.

Fotó: MTI