Címlap Hírek KALANDRA FEL!...

KALANDRA FEL! Faóriások segítenek a Mecsek legendáinak megismerésében

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Emlékeztek a faóriásokra, akik pár hete költöztek a Mecsek három pontjára? Elindult a hozzájuk köthető kalandjáték, amit nemcsak a kicsiknek, hanem felnőtteknek is ajánlanak! A játék segítségével a Mecsekhez és a környék településeihez köthető legendákat fedezhetnek fel a résztvevők.

A sokak által már ismert és felkeresett, 4 méter magas szobrok egy kincskereső játék részei, melynek célja, hogy az ide érkezők túrázva ismerjék meg a helyi mondavilágot. Aki pedig jól teljesíti ezeket a túrákat, egy tarisznyával és a helyiek által készített szörpökkel, lekvárokkal, borokkal gazdagodhat.

HOGYAN JÁTSZHATUNK?

A Kelet-Mecsek 8 településén található Kincsesházakat kell felkeresnünk (TÉRKÉPET ITT!), ahol tarisznyákat lehet vásárolni. FONTOS! Ezek a tarisznyák igazítják útba a vándort és segít abban, hogy megismerje az adott települést. A befizetett összegért cserébe pedig a helyi termelők portékáiból választhatunk. Így megpakolva a tarisznyánkat indulhatunk útnak.

MILYEN TELEPÜLÉSEK CSATLAKOZTAK?

  • Szászvár
  • Kárász
  • Magyaregregy
  • Hosszúhetény
  • Mecseknádasd
  • Pécsvárad
  • Bikal
  • Alsómocsolád

A játék Pesti János Az ördögszántotta hegy mondáinak nyomán épül fel: a mese szerint az óriások elcsatangolnak a helyükről és meg kell őket keresni.

KŐMORZSOLÓ – Hosszúhetény

Fotó: Györkő Zsombor

A Kőmorzsoló óriás Püspökszentlászló és Hosszúhetény között, egy békés erdőszélen talált rá új otthonára. A legenda szerint a kolosszusnak olyan ereje van, hogy lisztté morzsolja a legnagyobb sziklát is.

FANYŰVŐ ÓRIÁS – Bikal

A baranyai mondakör szerint a meselény eredetileg a Hármashegy tetején éldegélt, és olyan hatalmas erővel bírt, hogy szabad kézzel, tövestől tépte ki a fákat a talajból. Új pihenőhelyén már visszafogottabb életet folytat, és megelégszik azzal, ha szórakoztathatja a Bikalra látogatókat. A jámbor óriást imádni fogják a gyerekek, hiszen a stabil szerkezet miatt kedvükre mászkálhatnak rajta.

VASGYÚRÓ – Mecseknádasd

A baranyai mondavilág szerint Vasgyúró olyan irdatlan erővel bírt, hogy puszta kézzel bányászta a Zengő-hegy érceit, a kitermelt vasat pedig úgy formázta, mintha kenyértészta lenne.