Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Senki sem gondolná, hogy a város közepén hatalmas mennyiségű szemét rejtőzik az egyik legszebb panorámával rendelkező zöldövezetben. Mutatjuk, hogy is néz ki a Kálvária nyugati oldala a Hunyadi út fölött!

A Kálvária domb rendezése az elhanyagoltsága miatt már többször felmerült az elmúlt 100 évben. A pécsi sajtóban először 1938-ban írtak a problémáról, akkor a Dunántúl című újság panasznapját rohanták meg a környéken lakók.

„A Kálvária-domb környékén lakókat hónapok óta botránkoztatják az ott uralkodó állapotok. Néhány lépésre a kápolnától állandóan trágár szavak harsognak, a lépcsőkre durva rajzokat firkálnak a Wild West mezítlábasai s szinte permanens lármával teszik tűrhetetlenné az itt lakók életét, méltatlan állapotot teremtve egy olyan épülethez, amelyet felszenteltek és Isten szolgálatára rendeltek. Egy neveletlen, mezítlábas hadsereg állandó találkozóhelye a Kálvária-domb. Az itt lakóknak az volna a szerény kívánsága, hogy a rendőrség részesítse fokozottabb ellenőrzésben ezt a helyet. Nem a gyermekeket akarják zavarni szórakozásukban, csupán a mai méltatlan és tűrhetetlen állapotot akarják megszüntetni.” – olvasható a Dunántúl című napilap 1938 július 28-i számában.

A helyzet máig sem nagyon változott, a dombtető és az erdő ma is elhanyagolt nagyon szemetes.

A domb nyugati oldalán hatalmas szeméthalmonkat hordtak össze: sörösdobozok, koszsos paplanok, üvegek és lomok „színesítik” az erdőt.