Címlap Hírek Kisvasutat és...

Kisvasutat és libegőt álmodtak a Mecsekre a pécsi városvezetők!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyszabású terveket ismertetett a pécsi városvezetés: megújítanák a Mecseket. Ruzsa Csaba alpolgármester és Kóbor József környezetvédelmi és fenntarthatósági megbízott beszéltek a részletekről. Lapunk nem tudott részt venni a sajtóeseményen, ezért az önkormányzati kiadványt hívjuk segítségül, ott biztosan szöveghűen jelenik meg a városvezetés koncepciója.

A városvezetés tervei szerint a Mecsek pécsiek által használt területeit szeretnék revitalizálni a 2021-2027 között elérhető EU-s forrásokból. Ezek a területek: a Misina tető, a volt Vidámpark, a Mandulás kemping, valamint ide tartozik még a mecseki parkerdőt érintő közösségi közlekedési lehetőségek fejlesztése is.

Kisvasút

A jelenlegi erdei szabályok alapján nehezen megvalósítható a népszerű kisvasút területének-vonalának bővítése, de a szakmai javaslatok szerint egy elektromos kisvasút egyértelműen környezetbarátabb megoldás lenne, ami a jelenlegi kötött pálya helyett az erdőben és az úttesten is közlekedhetne.

Libegő

A libegő a Niké-szobor melletti parkolóból indulhatna, a Mandulás kemping tetején lehetne egy megállója, a végállomás pedig a Misina lenne. Fontos, hogy biciklik és babakocsik szállítására is alkalmas libegőfülkék közlekednének a fenti vonalon.

Mandulás kemping

Az egykori kemping területe jelenleg magántulajdonban van – nem is akárkiében. Ezt a tervek szerint az önkormányzat megvásárolná, újranyitnák a kempinget, lehetne bungalós gyerektábor is. Felmerült még „indítóközpont” létrehozása is túrázók számára: vendéglátási funkciókkal, higiéniai helyiségekkel. Ezek mellett tervben van

  • Erdei szállások (osztályok, csoportok számára)
  • Új sportolási helyszín kialakítása
  • Az erdei biciklis turizmus egyik kiinduló pontja, bringaszervizzel
  • A mecseki libegő egyik kiemelt állomása lehetne itt

Az egykori vidámpark

  • Közösségi célú hasznosítás a terv: például szabadtéri sportparkok, túraállomás kialakítása. Lombkoronasétány kialakítása (amelyben helyet kapna a Mecsek természeti jellemzőinek bemutatása is) is felmerült, illetve lombházak építése a fák koronáján. Persze helyi termékeket áruló turista-vendéglátóhely is lenne majd, az oktatási célú tansétányok kialakításáról már nem is beszélve.

A városvezetők hangsúlyozták: szeretnék majd szavazásra bocsátani ezeket a terveket, várhatóan jövő tavasszal, hogy a pécsiek is kinyilváníthatssák, mit szeretnének.

(Borítóképünk illusztráció; az elhíresült pécsi karácsonyi kisvonatot ábrázolja)