Címlap Egészség KORONA: felép...

KORONA: felépültünk, de a szívünk nem úgy ketyeg? Vegyük komolyan!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy fertőzésen átesett betegnél a normál élethez való visszatérés sem egyszerű. Gondot jelenthet a szaglás és ízérzékelés, de a nagyon alacsony vérnyomás is megnehezítheti a mindennapokat. Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen? A szívünkre miért kell odafigyelni? Élőben beszélgetünk Dr. Ajtay Zénó kardiológussal csütörtökön 19.00 órától a Pécs Aktuálon. Itt a lehetőség kérdezni!

A koronavírus-fertőzés legismertebb szövődménye a tüdőgyulladás. De kiszámíthatatlan módon a szervezet különböző szerveit is megtámadhatja.

Ennek hátterében olyan „válaszreakció” állhat, amit citokin viharnak neveznek. Ez nem más, mint egy gyulladásos túlkapás, egy túlreagálás, amiben a szervezet egésze elkezd védekezni.

Gyakori szövődmény: a szívizomgyulladás

Gyakori szövődménye az újfajta koronavírusnak a szívizomgyulladás, tünete lehet a szívritmuszavar (aritmia). Főképp mérsékelt tünetek elmúlta után, még a felépülés során is óvatosnak kell lenni, és érdemes orvoshoz fordulni amennyiben a tünetek továbbra is fennállnak.

Írd meg kérdésedet és mi továbbítjuk a kardiológusnak, aki élőben ad választ a Pécs Aktuálon facebook oldalán!

A szívizomgyulladás tünetei

Tünetei is igen sokfélék lehetnek attól függően, milyen más betegség vagy külső behatás miatt alakul ki. A szívizom aktuális gyulladása gyengíti a szív összehúzódásának erejét és funkcióját, ami kezelés nélkül hosszútávon további károsodásokhoz vezet.

Jellemző tünetei:

Szívizomgyulladás vizsgálatai

Elsődleges diagnosztikai eszközök a szívizomgyulladás felfedésére a nyugalmi EKG és laborvizsgálat. A gyulladás hatással van a szív elektromos működésére, így az EKG-n mért hullámokon már kiszűrhetőek a jelek. Laborvizsgálat során jellemzően emelkedett C-reactive protein (CRP) és troponin szintek utalnak a betegség meglétére.

Ezen vizsgálatok után indokolt lehet további képalkotó vizsgálat a súlyosságának pontos meghatározására: szívultrahang, mellkas röntgen, MRI felvétel.

A szívizomgyulladás kezelése

Súlyosságától függően több szintű kezelés is indokolt lehet, de minden esetben fontos a fizikai aktivitás kerülése és a nyugodt pihenés. Súlyos esetben mindenképp kórházi megfigyelés kell, a tüneteket gyógyszerekkel is indokolt kezelni.