Címlap Egyetem Kortalan Tudo...

Kortalan Tudomány és Művészet Fesztivál lesz Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A PTE Általános Orvostudományi Kar Transzdiszciplináris Kutatások Intézete az Egészségtudományi Karral, a Művészeti Karral és a PTE 3D Központtal társszervezésében ismét megrendezi a Kortalan Tudomány és Művészet Konferenciát és Fesztivált, amelynek célja az egyetem kultúrájának és kutatásainak elismerése, valamint az igényes és érthető tudománykommunikáció mellett interaktív együttműködések létrehozása az egyetem körein belül és kívül egyaránt.

A rendezvényfolyam október 18-23. között zajlik Pécsett több helyszínen, köztük a PTE Egészségtudományi Karán, a Király utcai Reggeliben, a Püspöki Magtár Látogatóközpontban, de a programok közt számos konferencia online lesz követhető. Az egyetemi kutatások és kultúrák sokszínűségét bemutató, tudományos eredményeket kommunikáló sorozat idei központi tematikája az egészség és kultúra. A konferenciák és panelbeszélgetések előadásai a maguk rész- és határterületein mozogva ismertetik a kultúra és egészség közös kontextusát, egymásra gyakorolt hatásait, akár koronként diverz percepcióját a multidiszciplinaritás elvét követve.

Az angol nyelvű Health Humanities nyitókonferencián az orvostudomány olyan ágába nyerünk betekintést, amely több diszciplínát – filozófia, társadalomtudományok, történelem, vallás és művészet – ötvözve segíti az orvostudományok jobb alkalmazhatóságát, és fejleszti a jövő orvosainak magas színvonalú oktatását. Az MTA Lendület Értékek és Tudomány Kutatócsoport szervezésében megvalósuló Bioetika – Mi végre? kerekasztal beszélgetésben bevezető jelleggel ismerkedhetünk meg a bioetika céljaival, módszereivel és azokkal az etikai és morális kérdésekkel, melyekkel egyre többet találkozhatnak az orvosok és orvostanhallgatók. Az Interdiszciplináris Konferencia előadói azt mutatják be, hogyan dolgoznak együtt eltérő tudományterületek kutatói, és hogyan alkalmazhatók a modern technológiák a társadalom egészségi állapotának javítása érdekében. A Citizen Science Konferencia azoknak a lelkes civileknek szól, akik önkéntesen gyűjtenek adatokat és mintákat, hozzájárulva egy-egy kutatás sikeréhez és a problémák lokális, alulról felfelé irányuló megoldásához. A konferencia előadói a citizen science projektek innovációs potenciáljainak felmérésével és a mentorálásukkal kapcsolatos módszertani kihívásokat fogják megvitatni. Homo Ludens 2.0 – Az ember virtuális világainak tudománya és művészete egész napos konferencián a videójátékokat számos nézőpontból közelítik meg az előadók: szó lesz e-sportól, játékfüggőségről és mentális védelemről, hivatásos streamerekről és fogyasztókról, játékfejlesztésről, valamint az első magyar interaktív filmről is! A Digitális forradalom – Pécs 4.0 eseményen megismerhetjük azokat a digitális, 3D, AI és orvos-mérnöki technológiákkal foglalkozó szervezeteket és kutatásokat, melyek kifejezetten Pécs városához vagy a PTE-hez köthetők, valamint Dr. Tilesch Györggyel (mesterséges intelligencia-szakértő, a Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja) is hallhatunk egy beszélgetést.  A borkóstolóval egybekötött Irodalmi esten egyszerre jelenik meg a művészet és az irodalom, a gasztronómia és a bor. A program részeként előad Simon Bettina, Király Kinga Júlia, Méhes Károly és P. Horváth Tamás, s a műsor tematikája Pécs és a pécsiség lesz. A vacsora mellett egy 5 tételből álló borkóstolón ismerhetők meg a Püspöki Pincészet borai (4 tétel), valamint Pécs város bora is ötödikként.

A PTE Művészeti Kara és a Kreatív Partnerség Program (a T-Tudok oktatáskutató intézmény fejlesztési programja) együttműködésében megvalósuló Nemzetközi konferencia a kreativitás fejlesztésének és mérésének a lehetőségeiről,workshopokkal gazdagított konferenciájának középpontjában a kreativitás fejlesztésének és méréseinek lehetőségeiről szóló, OECD CERI nemzetközi program és annak magyar eredményei állnak. Az OECD projektnek, melyben 14 ország vett részt, kettős célja volt: egyrészt, hogy a kreativitást és kritikai gondolkodást fejlesztő eszközcsomagot adjon a pedagógusok kezébe, másrészt, hogy a 2021-es PISA vizsgálatba a kreativitást mérő feladatsorok kerülhessenek be. A nemzetközi kutatás Magyarországon végzett felmérésének két tanévében mintegy 14 iskolában 780 általános iskolás és 754 középiskolás tanulót kérdeztek meg. A Kreatív Partnerség Program egy tantárgyakon átívelő kreatív oktatást és tanulást támogató kezdeményezés, amely a tanterv részévé válik. A tanárok, kreatív szakemberek, tanulók és szülők között létrejövő partnerség célja a tanulók kreativitásának és kritikai gondolkodásának fejlesztése, és ezen keresztül tanulási motivációjuk és teljesítményük javítása.

Az Aktuális Akutális, sürgősségi ellátással foglalkozó podcast különkiadása a fesztivál alkalmából az időskori vészhelyzetekkel, a sürgősségi ellátást igénylő helyzetek felismerésével foglalkozik, segítséget nyújtva a bajbajutott első ellátásához. Az Adalékmentes podcast dietetikusai olyan ötleteket és praktikákat adnak át a hallgatóknak, melyeket a hétköznapokba tudatosan bevetve nem csak egészségünket, de fiatalságunkat is megőrizhetjük. Dietetika a hagyományos kínai gyógyászatban címmel tart előadást Prof. Dr. Hegyi Gabriella, a PTE ETK Hagyományos Kínai Orvoslás Konfuciusz Intézetének vezetője, mely során a résztvevők megismerkedhetnek a kínai táplálkozástudomány elméletével és annak hétköznapi alkalmazási lehetőségeivel. Hiába főzöl mindennap, olykor mégis túlfő a rizs: egy, az ETK tankonyháján főzéssel és kóstolással egybekötött gasztronómiai utazás, melyen a regisztrált résztvevők Japán különleges világába nyernek betekintést. Terítéken a wasabi, mochi és más különlegességek! Az Egészségtudományi Kar a szakma neves kiállítóival Mozgásterápia és Sporttáplálkozás a XXI. században címmel országos szakmai napot és expót tart, melyen a mozgásterápia területéről számos előadáson, workshopon és mozgásprogramon szerezhetnek elméleti és gyakorlati ismereteket a regisztrált érdeklődők. A Taichi in practice programon egy rövid bevezető után mi magunk is gyakorolhatjuk a mély légzés, relaxáció és folyamatos mozgás együttesének egészségfejlesztő hatásait.

A Kortalan Tudomány és Művészet Konferencia és Fesztivál nem titkolt célja, hogy a Pécsi Tudományegyetem őszi programkínálatának központi fesztiváljává erősödjön a jövőben, valamint egyre bővülve mutassa be a tudományos kutatások színességét, a művészetekkel való összekapcsolódását az egyetem teljes spektrumát bevonva.

További információ és részletes program ITT!

A program változtatásának jogát a szervezők fenntartják.

A Mozgásterápia és Sporttáplálkozás a XXI. században szakmai nap és expo részletes programkiírása itt érhető el!

A Kreatív Partnerség Magyarország honlapja és Facebook-oldala.

A Kreatív Partnerség pécsi modellprogramjának az eredményei itt érhetők el.

A projektről készült könyv és a keretrendszer, valamint a ráépülő segédanyagok elérhetők ezen a linken.