Címlap Koronavírus Változott az ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelenleg az iskolák 2 százalékában van érvényben intézkedés koronavírusos esetek miatt.

Egyre emelkedik azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol koronavírusos megbetegedések miatt intézkedni kellett – írta a Népszava az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatására hivatkozva.

A tárca azt közölte a lap kérdésére, hogy jelenleg az iskolák 2 százalékát – azaz nagyjából 270 feladatellátási helyet – érint „tanügyi intézkedés”. Ez jellemzően egy-egy osztályt érint; az Emmi tudomása szerint a szeptemberben indult tanévben arra még nem volt példa, hogy egész iskolában kellett volna ilyet elrendelni.

A szakszervezetek szerint nincs érdemi kontaktkutatás

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a hivatalos adatok azonban nem minden esetben fedik a valóságot, hiszen érdemi kontaktkutatás, kötelező tesztelés továbbra sincs. Központilag járványvédelmi szabályokat sem léptettek életbe – nem kötelező például a maszkviselés vagy a testhőmérséklet-mérés –, bár ezekről az iskolák saját hatáskörben is dönthetnek. Több általános és középiskola diákjainak már a tanteremben is maszkot kell viselniük.

A Népszava szerint úgy tűnik, hogy a kormányzat egy szabályon viszont változtatott: az Emmi válasza szerint

  1. az igazolt fertőzöttekre – legyenek tanárok, iskolai dolgozók vagy diákok – „továbbra is” érvényes, hogy tíz napra karanténba kell vonulniuk, akkor is, ha hat hónapon belül kigyógyultak a fertőzésből vagy be vannak oltva. Az iskoláknak tanévkezdéskor kiküldött intézkedési tervben még az állt, hogy a felgyógyultak és oltottak nem minősülnek kontaktszemélynek és karanténkötelezettség sem vonatkozik rájuk.