Címlap Koronavírus Nem is hinnén...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Oroszi Beatrix epidemiológus szerint „félelmetes az a tempó”, amennyire gyorsan és megújulva tudnak egymás után jönni az újabb és újabb variánsok. A szakember úgy véli, hogy az időseknek és a krónikus betegeknek érdemes ismét kérniük az oltást, de a felnőttek is oltakozhatnak, ha el akarják kerülni a komolyabb megbetegedést.

Valószínűleg épp egy járványhullámban vagyunk Magyarországon, amit a járványügyi megfigyelőrendszer adatok híján nem tud kimutatni

– fogalmazott a Telexnek Oroszi Beatrix. Az epidemiológus hozzátette, hogy hazánkban általában nem elsőként szoktak megérkezni a járványhullámok, hanem késleltetve, mivel vannak olyan országok, ahol sokkal intenzívebbek a nemzetközi kapcsolatok, gyakoribbak az utazások, valamint magasabb a kontaktusok száma. Mint mondta, Olaszországban, Hollandiában, Csehországban és az Egyesült Államokban a nyár végi járványhullám már elkezdett lecsengeni.

A szakértő szerint a járványhullámot hazánkban jól szemlélteti a tesztpozitivitási arány növekedése is, amely az adatok szerint szeptemberben 24-42 százalék között volt, még úgy is, hogy itthon már nagyon keveset tesztelünk. Ráadásul a szennyvízmérési adatok is ugyanerre utalnak.

A vírus nagyon jól adaptálódik, az immunelkerülő képessége egyre jobb, és képes újra megfertőzni azokat is, akik korábban már átestek a betegségen. Jellemző, hogy most már sokféle omikron-alvariáns kering egyszerre, ha van is domináns variáns, akkor is van mellette négy-öt másik, ezek egymással vetélkednek, mindegyik mutálódik, és a véletlen előidézheti azt, hogy újabb olyan variáns fog ebből a rettenetesen sok mutációból kijönni, amely evolúciós előnnyel bír

– tette hozzá Oroszi, majd kiemelte azt is, hogy „nem egy-egy variáns az érdekes jelen pillanatban, hanem hogy ezek milyen gyorsan és mennyire megújulva tudnak egymás után jönni. Félelmetes ez a tempó„.

A maszkviseléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár nem kell az egész szezonban hordani, de nem árt, ha van egy a táskánkban és bizonyos helyzetekben elő tudjuk venni és fel tudjuk tenni, hogy azzal is megvédjük magunkat.

(Illusztráció: healthworld.com)