Címlap Koronavírus Nocsak: új om...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egész Európában új omikron-variáns terjed, az Eris – legalábbis Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológia Intézetének igazgatója szerint.

A koronavírus legújabb variánsát július végén azonosították az Egyesült Királyságban, ahol egyre inkább terjed és egyre több embert juttat kórházba, de Ázsiában is ez a variáns okozza a megbetegedések 20 százalékát – számolt be az Infostart.

Boldogkői Zsolt, az MTA doktora szerint

a koronavírus az elmúlt időszakban kezdett el igazán erős dinamikával terjedni, és a kórházba kerülések száma is nemrégen emelkedett meg drasztikusan, egy hónap alatt 12 százalékkal.

Az Eris tünetei nem annyira súlyosak, mint a korábbi variánsoké, azonban gyorsabban terjed, mint az egyébként is gyors omikron-variánsok. Kevésbé is okoz komplikációt ez a típusú megbetegedés, nem valószínű a lélegeztetőgépre kerülés vagy a halál.

A vírus már egész biztosan jelen van Magyarországon, csak azt nem tudni, milyen arányban. Az immunbetegek és az idősebbek számára fontos, hogy oltásért folyamodjanak, de még az is előfordulhat, hogy nekik sem lesz rá szükségük.

Nagyobb járványhullám a nyáron nem várható, ősszel már elképzelhető, de hatása valószínűleg nagyon messze lesz attól, amit a második vagy a harmadik hullám idején okozott

– véli a szakember.

(Illusztráció: Getty Images)