Címlap Hírek Lazítás: a ve...

Lazítás: a vendéglátósokkal kezdik majd!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta, megérti a vendéglátósok helyzetét, mégis türelmet kér tőlük. A Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont megígérte, hogy a lazításokat a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozások enyhítésével kezdik majd. Ez legkorábban márciusban történhet meg, ugyanis addig hosszabbította meg a kormány a korlátozásokat. Csak akkor lehet lazítani a szabályokon – közölték, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, vagy lesz annyi vakcina, hogy tömegesen lehessen oltani a lakosságot – írja az Index azzal kapcsolatban, hogy sok vendéglátós tömege nyitást szervez egy akció keretében.

Eddig 133 vendéglátós jelezte az országban, hogy kinyit február 1-én, mert nem bírják tovább.

Egy évre is eltilthatják a szabályszegőket

Szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és ennek ellenére az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak – ez derül ki a szombat éjjel megjelent Magyar Közlöny legfrissebb számából – írja a lap.

HA VALAKI HELYBEN FOGYASZTÁSRA KINYITNÁ AZ ÜZLETÉT, ÉS ERRŐL A RENDŐRSÉG TUDOMÁST SZEREZ, AZ ÜZLETET HAT HÓNAPRA IDEIGLENESEN BEZÁRATJA. HA AZ ÜZEMELTETŐ ENNEK ELLENÉRE ÚJRA KINYIT, EGY ÉVRE ZÁRATJÁK BE. RÁADÁSUL MINDKÉT ESETBEN UGYANARRA AZ IDŐTARTAMRA A TELJES VENDÉGLÁTÓI TEVÉKENYSÉGTŐL IS ELTILTJÁK, MÁS CÉGEI SEM FOGLALKOZHATNAK VENDÉGLÁTÁSSAL FÉL VAGY EGY ÉVIG.

– szól a rendelet.

Eddig százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság kiszabására volt lehetőség, valamint 1 naptól legfeljebb 1 évig tartó ideiglenes bezáratásra.

Tovább szigorította az Orbán-kormány azt is, hogy a kötelezettségszegés megállapítása és a büntetés kiszabása után a vendéglátóegység vezetője vagy az éttermet működtető cég tagja személyesen vagy más cég tagjaként nem végezhet vendéglátói tevékenységet. Ha a tiltás ellenére ezt mégis megteszi, és a rendőrség erről értesül, akkor

AZ ÜZEMELTETŐT EGYMILLIÓTÓL ÖTMILLIÓ FORINTIG TERJEDŐ BÍRSÁGRA BÜNTETHETIK.

 Szinte könyörög a pécsi Fidesz

Bár a vendéglátipari szakma egyik legfontosabb, és elismert pécsi szakembere sem támogatja az „erőszakos nyitást”, az elmúlt napokban komolyan megmozdult a politikának az egyik fele azért, hogy minél több vendéglátós a tiltás ellenére nyisson ki február elsején.

A pécsi Fidesz közleményben szólalt meg a témában, azt kérve „a pécsi baloldaltól, hogy hagyja abba az emberi életekkel való játékot, és a pécsi vállalkozók zaklatását“.

Ebben azt írják egyebek mellett, hogy

Tisztelettel arra szeretnénk kérni a pécsi baloldalt – politikusait és aktivistáit is -, hogy fejezzék be az uszítást, fejezzék be az emberi életekkel való felelőtlen játszadozást és ne zaklassák a pécsi vállalkozókat, ne próbálják őket belekényszeríteni politikai játszmákba és rossz döntésekbe

Az egész világ, köztük Magyarország és a pécsi emberek is versenyt futnak az idővel; a védekezés nem könnyű, embert próbáló feladat és mindenkit próbára is tesz. 

Ebben a helyzetben több mint felelőtlenség arra bíztatni pécsi vendéglátóipari vállalkozókat és a pécsieket, hogy szegjék meg a törvényt, veszélyeztessék maguk, munkatársaik és a pécsiek életét; és tegyék kockára a biztonságukat. Tisztelettel kérjük ezért a pécsi baloldalt, hogy ne lázításra, hanem a járvány elleni harcra fordítsák energiáikat és a rendelkezésre álló erőforrásaikat.

A járvány nem lehet politikai fegyver; nem lehet politikai ügy, az emberéletek ugyanis mindennél fontosabbak – közölték.