Címlap Baranya Legyen libegő...

Legyen libegő és kisvasút? Pécsett élők mondhatják el, mit fejlesszenek a Mecseken 20 milliárd forint értékben!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Körülbelül 20 milliárd forintot költene Pécs város vezetése a Mecsek egyes területeinek fejlesztésére. Arról, hogy pontosan min és mit változtatnának nem ők döntenek. Azt szeretnék, ha a városban élők mondanák el, mit akarnak látni 20-30 év múlva - mondta Péterffy Attila, Pécs polgármestere. Ezért online kérdőívet indítanak, ami szeptember 27-től két hónapon keresztül érhető el a www.megujulomecsekoldal.hu -n.

Legyen Mecseki Libegő? És hosszabb mecseki kisvasút? Mi legyen a régi Vidámparkkal, maradjon így? Hol alakítsanak ki a Mecseken parkolókat, ha megnövekszik a forgalom az erdőben? – többek közt ezeket az irányokat vetette fel a város, amire most a pécsiek adhatják meg választ.

10 fejlesztési javaslatot fogalmaztak meg, de ezek még nem véglegesek

Az online kérdőív kitöltése 15 percet vesz igénybe. Az oldalon térképen, fotóval is bemutatják azokat az akcióterületeket, amit fejlesztenének a Mecseken. A pécsi városvezetés által indított társadalmi párbeszéd 10 akcióterületre épül. Aki végig kitölti és megadja az e-mail címét, egy nyereményjátékban is részt vehet, majd a városi cégek felajánlásával ajándékcsomagot (állatkerti bérlet, Zsolnay családi jegyek) nyerhet. Az oldalon csetelni is lehet Flórával, egy csetrobottal – hangzott el a tájékoztatón.

Péterffy: ez nem látszatpárbeszéd, „modell” lehet a kommunikációban

– Van egy elképzelés, amit meg akarunk osztani a pécsiekkel és azt szeretnék, ha megerősítenék, hogy jól sáfárkodunk-e a város természeti értékeivel – mondta Péterffy Attila. Pécs polgármestere hangsúlyozta: ez a párbeszéd idejekorán van most, hiszen a pénz a fejlesztésekre még nem érkezett meg Brüsszelből.

Nem dolgoztuk ki teljesen, csak meg akarjuk értetni az érdeklődőkkel, milyen funkciót szánunk neki.

– Szerintünk ennyi elég lesz, hogy a pécsiek eldöntsék, tudják-e véleményezni vagy sem – mondta Péterffy Attila. Pécs polgármestere szerint ez egy modell lehet a kommunikációban, amit a következő években is követnének. Például megkérdeznék majd a pécsieket arról is, hogy a Vásártér területét hogyan fejlesztenék. Péterffy szerint ez mindenkinek jó. A Pécs Aktuál kérdésére azt is elmondta:

a nép hangja a legfontosabb most.

Péterffy szerint a párbeszéddel és a közös gondolkodással el lehet azt is érni, hogy a fiatalok itt maradjanak Pécsett. A város célja, hogy a lehető legkisebb környezeti károsodást idézzék elő a Mecseken a leendő fejlesztések.

Tv-torony és környéke: 1,5 hónapon belül meglehet a kivitelező

Most még ilyen a Misina-tetőn található épület

A Pécs Aktuál rákérdezett egy korábbi, a pécsiek által megszavazott projektre is. A Misina-tetőn található egykori étterem közbeszerzési eljárása még zajlik, 1,5-2 hónapon belül kivetelezőt hirdethetnek – mondta Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.