Címlap Balhé Bazi nagy műa...

Bazi nagy műanyag kaspókkal oldotta meg a „fásítást” a pécsi önkormányzat a Magaslati úton!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Keményen kiverte a biztosítékot a pécsi önkormányzat legújabb kedélyjavító akciója – az úgynevezett fásítás – a Magaslati úton.

Óriási műanyag kaspókkal pakolták tele ugyanis a város egyik legszebb utcáját, de hogy miért, arra csak tippek vannak és egyelőre féloldalas magyarázkodás.

Ronda, ízléstelen, igénytelen Baumax-sétány

Számos pécsi – köztük ismert értelmiségiek, művészek – szólták meg a „sétányt”; néhány kommentet a teljesség igénye nélkül megmutatunk a panasz-áradatból:

A kép kattintásra nagyítható!
A kép kattintásra nagyítható!
A kép kattintásra nagyítható!

A Fidesz miatt van ez is!

Végül a zúgolódó kommentek alatt egyszer csak megjelent a terület önkormányzati képviselője, P. Horváth Tamás.

Az önkormányzati képviselő szerint erről is a Fidesz tehet, vagyis „a fideszes közműtörvény”; majd kissé fordítva felülve a lóra,

némileg sértődötten kérte számon a véleményt mondó pécsieken, hogy aki tud jobbat ennél, az hívja fel!

Meg is érkezett neki a válasz hamarosan:

Nem, Te az önkormányzati képviselője vagy ennek a kerületnek! Ezért lettél megválasztva!!! Nem azért, hogy munkaidőm után tanácsokat adjak

– írta neki válaszul az egyik pécsi.

Nem találnak ilyen „fideszes közműtörvényt”

Miután P. Horváth Tamás megpróbálta a Fideszre kenni az egészet – hivatkozás nélkül, többen is nekiálltak keresgélni, de

senki nem talált olyan „fideszes közműtörvényt”, amely egy az egyben tiltaná a faültetést. Van 2008-ból egy törvény, ami érinti ezt a témát, de az sem tilt semmit, csak előírja, hogy konzultálni kell ültetés előtt a közművek tulajdonosával.

Mi sem találtunk egyébként, csak olyat, ami engedi, de bizonyos védőtávolságok, és praktikák betartásával. Mindemellett úgy tűnik, a helyi építési szabályzat is rendelkezhet erről bizonyos mértékben – ami pedig az önkormányzat hatásköre.

„A települések önkormányzatai a faültetési és építési szabályzatokat saját maguk hozhatják, módosíthatják, így ezzel kapcsolatban, facsemete ültetés előtt érdemes tájékozódni a helyi viszonyokról”.

– olvasható egy aktivista oldalon.

Itt írnak arról is, hogy „a helyes faültetés során a gyökérzet méretével is számolni kell. A gyökerek miatt közművezeték, csatorna, vízelvezető árok stb fölé, illetve nyomvonalától 2 méterre sem ültethető fa„; viszont törvényi hivatkozás nincs emellett sem.

Voltak fák, most műanyag kaspók vannak

A Magaslati úton terebélyes fasor volt évtizedekig – mesélték az ott lakók. Most ezek helyett vitte oda az önkormányzat a műanyag óriáskaspókat. Több ott lakó nem érti, hogyha vezeték eddig is volt a földben, fák akkor is voltak, akkor most miért ne lehetnének újra – főleg, ha szakszerűen ültetnék el őket úgy, hogy a közműveket és a gyökérzetet is védjék.

A BIOKOM munkatársai szerint más a gond

Amikor a helyszínen voltunk, éppen összefutottunk a BIOKOM ott dolgozó néhány munkatársával. Amikor megkérdeztük tőlük, hogy miért ezeket a kaspókat pakolják ki, és miért nem fákat ültetnek, akkor

igen érdekes választ kaptunk.

Szerintük az egyik szolgáltató volt az, amelyik „nem engedte” meg az ültetést. Ez ugyan egyelőre nem hivatalos információ – a Pécs Aktuál rákérdez erre az illetékes cégtől, válaszukat ismertetni fogjuk -, de

P. Horváth maga is azt állította az egyik válaszában, hogy „nem engednek ültetni”.

Vagyis itt már nem „a fideszes közműtörvényre” hivatkozott (aminek nincs nyoma), hanem másra.

Elcsúfítják az utcát – Vigyék máshová

A környékbelieknek elsősorban azzal van baja, hogy szerintük rondák ezek a bazi nagy műanyag kaspók, és egyáltalán nem illenek oda: elcsúfítják az egész utcát.

Jobban örülnének, ha az önkormányzat elvitetné ezeket a monstrumokat onnan.

A Pécs Aktuál megkérdezte az önkormányzattól, hogy mennyire ragaszkodnak ezekhez a tujákhoz a Magaslati úton, illetve nyitottak-e a helyiek kérésére, és elviszik-e máshová ezeket? Ha reagálnak, akkor arról beszámolunk.