Rádi Richárd a dobogó tetején – nem lehetett megállítani a magyar bajnoki döntőn
Címlap Sport Pécsi sportol...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyakorlatilag kipróbált már mindent, ami a küzdősportok palettáján fellelhető, birkózott, bunyózott, MMA-zott. Egy ideje a földharc felé fordult Rádi Richárd, aki a hétvégén nagyon szép eredményt ért el azzal, hogy 84 kg-ban megnyerte a grappling magyar bajnokságot – pécsi sportolónak ez még sosem sikerült.

A bajnoki döntő három-négy órája alatt kilenc mérkőzést pörgetett le, nem csoda, hogy a végén úgy érezte, kihúzták a lába alól a talajt. Mindent kiadott magából.

– Olyan szinten elfáradtam, hogy csak kint feküdtem és remegtem. Konkrétan az ájulás kerülgetett. Döntöttem magamba a kólát, hogy pótoljam a cukrot, de alig tudtam lecsavarni a kupakot – mesélte lapunknak Rádi Richárd, a BJJ Pécs vezetőedzője, aki fáradtság ide vagy oda, hétfőn már ott volt az edzőteremben.

A kőkemény melónak pedig meglett az eredménye, hiszen két érmet is szerzett Budapesten. Gi-ben (a versenyzőn rajta van a tradicionális harcművész ruházat) a harmadik helyen végzett, no-gi-ben pedig mindenkit maga mögé utasított, a dobogó tetejére állhatott. Pécsi sportoló ebben a sportágban még sosem lett bajnok.

– Azért mentem, hogy nyerjek, úgyhogy nagyon örülök annak, hogy elértem a célomat. Összesen kilenc meccsem volt, ebből nyolcszor győztem. Gi-ben az elődöntőben kikaptam a sokszoros bajnok Szalay Gergőtől, majd vigaszágon megnyertem még két mérkőzést, és ezzel harmadik lettem. No-gi-ben aztán szintén találkoztam Szalayval, de ott már én voltam a jobb, és végül meg sem álltam az első helyig. A döntő leglátványosabb, legpörgősebb csatáját állítólag mi vívtuk, a bírók is azt mondták, hogy élvezettel vezették. Nagyon sokan gratuláltak a bajnoki címhez, ami természetesen jólesett.

A fentiekből sejthető, hogy a most 36 éves Rádi Richárd (aki egyébként civilben Pécsett a traumatológián műtéti asszisztens) nem az utóbbi években csöppent bele a küzdősportok világába. Az egész úgy indult, ahogy szokott: hiperaktív gyerek volt, édesapja pedig a válogatottságig jutott birkózásban, naná, hogy ő is hamar, már ötévesen az edzőteremben találta magát. Hét évig nyomta, ám mire kezdett volna beérni a munka, megszűnt az egyesület.

– Utána elmentem a PVSK-ba bunyózni, érettségiig versenyeztem. Voltak is jobb eredményeim, több korosztályos országos versenyen voltam harmadik helyezett. Ezt követően a tanulás miatt egy ideig szüneteltettem a sportot, de nagyon hiányzott. Nem sokkal később már a PKSE színeiben bunyóztam, majd megismerkedtem az MMA-val, amelyben húsz meccsig jutottam, tízszer én, tízszer az ellenfelem győzött. Az utolsó mérkőzésemen például nagyon elvertem az addig veretlen grazi bajnokot…

Az MMA révén pedig eljutott a földharcig. Néhány éve már csak ezzel foglalkozik – amellett persze, hogy tart bunyóedzéseket is –, klubjuk, a BJJ Pécs novemberben lesz négyéves, s nagy sikerrel működtetik, szívesen járnak hozzájuk gyerekek és felnőttek egyaránt.

– Nagyon jó csapatunk van, ezt az eredményt ennek is köszönhetem! A tizenkét hetes felkészülésem során sokat segítettek az edzőkollégák, sparringoltak velem, mentálisan összeraktak, úgyhogy szeretném is felsorolni a neveket: Krizsán Kristóf, Nagy Endre, Sári Mihály, Dolmán Csongor, Szmolka Nikoletta, Salamon Roland, Cretu Christian, Módos Csaba.

Miután Ricsi nem vetkőzte le a hiperaktívságot, s most sem szeret egy helyben csücsülni, lesznek még meccsei. Mondjuk idén már egy sem, mert azt mondja, 2022-re ez éppen elég volt, olyan trauma érte a testét, hogy kell egy kis idő, amíg teljesen rendbe jön, de jövőre két-három versenyen biztosan indulni fog. Tervben van például egy holland túra, Amszterdamban is szívesen megmérettetné magát.

Nagyon jó a csapat: a BJJ Pécs novemberben lesz négyéves