Címlap Hírek Lehet jelentk...

Lehet jelentkezni a COVID-elleni oltásra a jövő héttől!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus elleni vakcina előjegyzésére vonatkozó kampány elindulását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Arról is beszélt, hogy a miniszterelnök konzultációi után születik döntés a december 11. utáni intézkedésekről.

A vakcina-előjegyzési kampányról kifejtette: Müller Cecília országos tisztifőorvos a nyugdíjasokat levélben fogja megkeresni, amelyben lesz egy regisztrációs lap és egy válaszboríték, és ezeket minden nyugdíjas térítésmentesen visszaküldheti.

Jövő héttől pedig működésbe lép a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, amelyen bárki előjegyezhet az oltásra.

Hangsúlyozta: a védőoltások beadása államilag szervezett lesz.

Magyarország újabb vakcinaprogramhoz csatlakozott, további két vakcinagyártó társaságnál vettek előjegyzésbe magyar igényeket. Emlékeztetett, hogy a Pfizer gyógyszergyártó cég oltóanyagának európai szállítása akár hónapokat is csúszhat. Ebből is jól látszik, ha azt akarjuk, hogy mielőbb és minél több oltóanyag álljon rendelkezésre, akkor mindenhol, ahol lehetőség van rá, Keleten és Nyugaton egyaránt, le kell kötni a lehetséges oltóanyag-kapacitásokat – mondta, kiemelve, hogy egy harmadik hullám csak így előzhető meg.

Közölte: Magyarország eddig 50 milliárd forintért foglalt le vakcinakapacitást.

A miniszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöktől konzultációkba kezd mások mellett járványügyi szakértőkkel, orvosokkal, gazdasági érdekképviseletekkel, ezután pedig az operatív törzs a kormányfő részvételével értékeli a helyzetet, majd döntés születik arról, milyen intézkedések lépjenek életbe december 11. – a most hatályos intézkedések lejárta – után.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a mostani prognózisok többsége decemberre teszi a koronavírus-fertőzések és a halálozások számának csúcspontját.

Ismertette:

a fertőzöttek számát nézve Magyarország a 12. helyen áll az EU-s tagállamok összevetésében,

ami egy helyet jelentő javulás. Hozzátette: az elhunytakat tekintve – ugyan napról napra szomorú rekordértékek születnek – a magyar adatok kedvezőbbek uniós összehasonlításban. Egymillió emberre vetítve az elhunytak számánál az EU-s átlag 613 ember, Magyarországon 526.

A miniszter jelezte továbbá, hogy a megindult tömeges tesztelések következtében a múlt héten – egymillió emberre vetítve –

Magyarországon volt az ötödik legmagasabb a tesztek száma az EU átlagában.

Így ma a fertőzések számában a látencia nyilvánvalóan kisebb a korábbinál – jegyezte meg a Miniszterelnökség vezetője, hozzáfűzve, hogy a gyorstesztek már elérhetőek a gyógyszertárakban, de természetesen az így elkészítettek a statisztikába nem kerülhetnek bele.

(via MTI)