Címlap Hírek Megállt Pécs ...

Megállt Pécs egyetlen malomkereke: idegesítette a lakókat a Tettyén

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A víz csobogása sokakat megnyugtat. A Tettyén viszont egy idő után felbosszantotta a lakókat, főleg azért, mert egy állandó nyikorgás is párosult a monoton zajhoz - állítja olvasónk. Emiatt hetek óta áll a malomkerék, sőt elég borzasztó látványt nyújt. Jó hír viszont, hogy a Biokom tud róla és hamarosan meg is oldják a problémát. 

Hosszú deszkával „estek neki” Pécs egyetlen malomkerekének

A malomkerék nyikorgása és a víz szakaszos csobogása már több mint egy éve idegesíti a közelben lakókat, akik közül valaki rendszeresen egy hosszú deszkával ékeli ki a kereket, hogy ne tudjon forogni – mondja egyik olvasónk.

Ezt a részt akasztotta ki az ismeretlen szomszéd

A malomkerék-háborúnak az lett a következménye, hogy az egyik lakó addig feszegette a forgórészt, hogy azt sikerült kiugrasztania a helyéről, így a kerék végleg megállt

– mondta olvasónk.

Jó hír: a Biokom az átjáró és a kerék felújítását is kezdeményezte

„A kerék csapágyai tönkrementek. Ezek cseréjét és a tengely javítását, tisztítását alvállalkozónktól megrendeltük, a jövő hét végéig elkészül. Jelenleg a kerék áll, nem balesetveszélyes. A Tettye-pataknak rendkívül kemény a vize, benne legnagyobb mennyiségben oldott szarmata mészkő található, amely rendkívül gyorsan „hízik” a műtárgyainkon. A fasétány hibájáról a tegnapi napon jött bejelentés Társaságunkhoz, amelyet kivizsgáltunk a javítását megrendeltük, jövő hét végéig elkészül” – áll a cég lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Az 1800-as évek közepén 23 malom működött a Tettye-patak mellett,

  • gabonaőrlő-,
  • papír-,
  • lőpormalmok, valamint
  • a tímárok malmai működtek.

1892-ben megépült a Tettye-vízmű, és a terjeszkedő város miatt a patakot szabályozták, a föld alá vitték. Akkor álltak meg a malmok, ezeknek állít

emléket a 3 méter átmérőjű malomkerék, amely nyolc éve készült el.

A Biokom utoljára 2017-ben újította fel a területet, a vízkövet leszedték a kerékről és az egész faszerkezetet átfestették.

Az elkorhadt deszka beszakadt