Címlap Balhé MEGLEPETÉS: A...

MEGLEPETÉS: A Pécs Pride-ról tartott sajtótájékoztatót Kővári, amikor megjelent a felvonulás szervezője

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szerda 15 órára hirdetett sajtótájékoztatót Kővári János önkormányzati képviselő. A téma: a Pécs Pride és ezzel kapcsolatban a pécsiek tiltakozása, Péterffy Attila felszólítása volt. A polgármester akadályozza meg a felvonulást - kérte Kővári. Majd az 5 perces beszéd után jött a meglepetés Rigó Bálint személyében, aki a Pécs Pride egyik szervezője. És tudjátok mi lett a vége? Beszélgetett egyet Kővárival! 

Nézzük, mi is volt pontosan (röviden)

  • Sajtótájékoztató előtt a Pécs Pride két szervezője helyet foglal a háttérben
  • A sajtó izgatottan figyel, mi lesz ebből?
  • Kővári eközben arról beszél: Péterffy Attila vegye figyelembe a pécsiek akaratát. Ők nem akarnak provokatív felvonulást, tegyen ellene! 24 órát kap
  • Kővári beszéde után a Pride egyik szervezője, Rigó Bálint közeledik a kamerák felé, akik azonnal ráfordulnak. Elkezdik faggatni őt
  • Párszor találkoztunk a polgármesterrel – mondja Rigó Bálint, aki hangsúlyozza: nem akarnak provokálni, ez emberjogi demonstráció
  • Majd – ÉS JÖN A CSAVAR – odalép a Pécs Pride szervezőjéhez Kővári János és elindul a párbeszéd.
  • Kővári megkéri Rigót, vegye figyelembe a pécsiek akaratát!
  • Rigó hallgat, válaszol és megígéri, hogy beszél a szervezőkkel. Mindenesetre ezt most már mindenképpen megtartják – közölte.

És itt a hosszabb változat:

– Tavaly 10 000 polgár tiltakozott a Pride ellen online petícióban, majd 4500-an közmeghallgatást is kértek – kezdte a sajtótájékoztatót Kővári János, aki mögött a Konzum lépcsőjénél csendben ücsörgött a Pécs Pride két főszervezője is.

Balhé? Nem balhé!

A sajtó képviselői ez idő alatt fél szemmel a két fiatalt figyelték, vajon mikor lépnek oda Kővárihoz és veszik el tőle a szót. De ez a fordulat elmaradt. A Pécs Pride szervezői tisztes távolságból – így azt sem hallhatták, miről beszél Kővári – figyelték a képviselőt, aki egyébként ezt mondta:

– A pécsiek kétharmada nem szeretne Pécs Pride-ot, derült ki a város által készített közvélemény-kutatásból. Ehhez képest Péterffy Attila nem intézkedett e szerint – mondta.

Kővári ezért 24 órát adott Péterffy Attilának, hogy lestoppolja a Pécs Pride-ot

– Szólítsa fel a szervezőket, hogy ne zavarják meg a pécsiek nyugalmát egy provokatív rendezvénnyel, főleg úgy, hogy déltől estig műveleti területté nyilvánítják a belvárost! – mondta Kővári János, aki hozzátette: csak engedéllyel lehet majd bejutni szeptember 18-án az itt lakóknak is.

A sajtótájékoztató után indult az AKCIÓ!

A Pécs Pride kissé megszeppent, de határozott elképzelésekkel érkezett szervezői odaléptek a kamerákhoz és várták, hogy kérdezzen tőlük a sajtó. Szemmel láthatóan ezzel a céllal érkeztek, így ezt meg is tettük.

Találkoztak Péterffy Attilával?

– Igen, találkoztunk már párszor a polgármesterrel, nyilván nekünk mutatták a közvélemény-kutatást is, ezt én is láttam. Kicsit megosztó, de szerintem nem annyira vészesen rossz, hogy 6-4 arány (azaz, hogy 10-ből 6-an ellenzik) – nyilatkozta Rigó Bálint, a Pécs Pride egyik szervezője, aki elmondta azt is: mindenképp megtartják a rendezvényt, attól függetlenül, hogy ki mit mond.

Majd jött Kővári és odalépett a Pride szervezőjéhez

A belvárost képviselő politikus pár perc után odalépett a fiatalhoz, bemutatkozott, majd kérdezett ő is.

Kővári: Miért nem veszik figyelembe, hogy 11 ezer ember tiltakozott a Pride ellen?

Rigó Bálint: Annak több mint a fele nem pécsi.

Kővári: A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a pécsiek háromnegyede elfogadó, mi szükség a provokatív felvonulásra, ha elfogadóak a pécsiek?

Rigó Bálint: Úgy gondolom, hogy ez nem provokáció. Ez emberjogi demonstráció, mert erre Magyarországnak szüksége van.

Aki a teljes párbeszédet szeretné megtekinteni, annak ajánljuk a Pécs Aktuál élő közvetítését: