Címlap Szórakozás ELKxRTUK: Péc...

ELKxRTUK: Pécsre is jön ősszel a magyar politikai krimi

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Október 21-én kezdik vetíteni a magyar mozik az ELKxRTUK című filmet – jelentette be a gyártócég.

A filmről egyelőre annyit tudni, hogy Kálomista Gábor – a producer – teljesen az Elkxrtuk hatása alá került, szerinte iszonyúan jó film lesz – fejtette ki a Magyar Nemzetnek korábban, hozzátéve, hogy szerinte hazugságokra márpedig nem lehet jövőt építeni (mint ahogy azt megpróbálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként anno).

A külföldi alkotókból álló stáb szerint ez a mozi a nemzetközi közönséget is érdekelheti, ezért a legprofibb technikával készül a produkció.

Az alkotók a kezdetektől hangsúlyozták, hogy az Elk*rtuk szupertechnikával készült, olyan kamerákkal, hangtechnikával, CGI- és VFX-trükkökkel, amilyet az élvonalbeli hollywoodi produkciók forgatásakor is használnak.

Egy percig sem lehet kétséges, hogy így vagy úgy, de az Elk*rtuk című politikai krimi fel fogja borzolni a hazai közélet kedélyeit. A Megafilm gyártásában készülő produkció sok olyasmivel bír, amivel magára vonja a figyelmet. Elsőként azzal, hogy

főhőse történetét a 2006-os események, az idén 15 éves őszödi beszéd elhangzása után kirobbanó tüntetések, a rendőri erőszak és az MTV akkor még Szabadság téri székházának ostroma közé ágyazza.

Az alkotók hangsúlyozzák, egy személyes drámáról van szó a filmben, ám ez a dráma belecsavarodik a kor eseményeibe, és így azok felidézőjévé is válik.

Nyilván lesz, aki ideológiai okokból támadja, lesz, aki ezért védi. Szerintem nem lehet elvarratlan szálakat hagyni, ha le akarjuk zárni a múltat, és jövőt akarunk építeni. Hazugságokra nem lehet építeni

– mondta Kálomista az interjúban.

A filmet egyébként külföldön is szeretné forgalmazni, sőt Brüsszelben is vetítené – magyarázta.

A film rendezője a brit Keith English, akinek legutóbbi, The More You Ignore Me címet viselő filmje 2019-ben elnyerte a brit National Film Awardson a legjobb vígjátéknak járó elismerést. Operatőrként csatlakozott a filmhez a barcelonai születésű Josep M. Civit, aki több évtizedes pályafutása alatt olyan nemzetközileg ismert alkotókkal is dolgozott, mint Brian de Palma, Penelope Cruz, Agustí Villaronga vagy Bigas Luna. A produkció ötvennapos forgatásán több mint százfős forgatócsoport dolgozott, a legbonyolultabb jeleneteknél 140 fő volt jelen. Az összesen 1200 főnyi statisztéria mellett több mint negyven színész szerepel a filmben. A forgatás 31 különböző helyszínen zajlott Budapest hét különböző kerületében, többek között az egykori MTV-székházban, az Alagútnál és a Lánchídon, az Alkotmány utcában, a Szabadság téren, továbbá két műteremben megépített díszletek között. A film hetven százaléka éjszaka forgott, egyebek mellett a kaszkadőrös, autós jelenetek is. Az utómunkálatokon is 25-30 fős stáb dolgozik, akik már a terepszemlék alatt bekapcsolódtak a megvalósításba, hogy a CGI-trükkök észrevehetetlenül egybesimuljanak a forgatott felvételekkel, biztosítva a látványos mozis élményt.

A film Pécsett is látható lesz.