Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

"Az Orfűi Aquapark után a pécsi Pollack Strand is bezárja kapuit. Jövő nyáron, ha csak valami csoda nem történik, nem nyit ki. Ennek oka ugyanannyira jó, mint rossz: felújítják" - értesült a Pécs Aktuál. Szerkesztőségünk gyorsan pontot akart tenni a híresztelésnek, így az alapinformációkat a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club - akik a támogatást elnyerték - válaszaival hitelesítjük!

„Évek óta nem történt semmi, most muszáj elkezdeni, mert elveszíthetik a 480 millió forintot”

Az első hírek arról szóltak, hogy „a PTE-PEAC több mint 480 millió forintot nyert, amit a Pollack Strand felújítására költene. A munkálatok azonban nem kezdődtek meg időben, pedig 2025 augusztusára végezni kell, ha nem akarják elbukni az elnyert összeget.

Úgy tudtuk – mivel hivatalos tájékoztatás nem volt ezzel kapcsolatban – , hogy

– befednék az eddig csak nyáron üzemelő medencét, amihez 6 méter szélességben körbebetonoznák azt, így megváltozna a park is

– konténeröltözőket telepítenének a déli, füves területre, hogy alkalmas legyen a téli átöltözésekhez

– a felújítás márciustól augusztus végéig zajlana, így kérdésessé válhat a 2025-ös szezon

– a törzsvendégek attól is tartanak, hogy a sportolók kiszorítják majd a vízből a fürdőzőket

Találgatni viszont mi sem szeretünk, ezért reagáltattuk a támogatást elnyerő PEAC-ot az alábbi kérdéseinkre. A válaszokat a PEAC ügyvezető igazgatója küldte meg szerkesztőségünknek.

Mikor nyerték a támogatást?

Hoffbauer Márk, PEAC: A támogatás két döntési elemből áll, melyek közül az első támogatás 2021. nyarán, a második 2022. nyarán született meg.

Mi az, ami megvalósulhat ebből a támogatásból? 

Hoffbauer Márk, PEAC: A projektet a legegyszerűbben a következőképpen lehet összefoglalni: a beruházás célja a meglévő sportmedence felújítása a gépészeti rendszer korszerűsítésével, továbbá a téli időszakban egy túlnyomásos sátorszerkezettel történő ellátása.

Télen sátorszerkezettel látnák el a medencét

Több ütemről is beszélnek a felújítás kapcsán, hogyan tervezik ezt? Illetve az egyik legfontosabb kérdés, kinyit-e a strand 2025 nyarán?

Hoffbauer Márk, PEAC: A beruházási tartalmak vannak megbontva ütemekre, az első ütem a gépészeti fejlesztést és a medencetér felújítását tartalmazza. A második ütem a sátorfedést. A cél, hogy a kivitelezés első üteme 2025 I. félévében megtörténjen, annak érdekében, hogy nyáron a strand nyitva tarthasson. Az egyesület nyári üzemelési célja függ a közbeszerzési eljárás lebonyolításától és az időjárástól is. A második ütemet terv szerint ősszel folytatnánk.

Miért nem történt eddig semmi a felújításból?

Hoffbauer Márk, PEAC: A projektek kapcsán számos előkészítő munka zajlott le, 2023 nyarára elkészültek az engedélyezési tervek, amelyek engedélyeztetése azonban a pályázó Pécsi Egyetemi Atlétikai Club önhibáján kívül nem valósulhatott meg. Az engedélyezés meghiúsulásának oka egy korábbi városi beruházás során elmaradt adminisztrációs hiátus volt, melyet a Közgyűlés 2023. októberében hozott döntése oldott meg. Ezt követően a telekalakítási folyamat 2024 júliusában zárult le. A jogerős telekalakítást követően az engedélykérelem beadása megtörtént a PEAC részéről.

Ha elkészül, csak a vízilabdások használhatják majd a medencét? Vagy ez még nem lefutott kérdés?

Hoffbauer Márk, PEAC: A beruházás célja, hogy a „Pollack-strand” vonatkozásában a sportcélú és városi lakosság fizikai aktivitását növelő fejlesztés valósuljon meg. A tervezett beruházás célja a strand használati idejének kitolása. A fejlesztés nemcsak a meglévő sportigényeknek és az egyetemi hallgatók, valamint városlakók fizikai aktivitás növelésének céljához illeszkedik, hanem kiegészíti a Pécs Megyei Jogú Város által előkészített „akvapark” fejlesztési projektet is. A sport célok mellett az uszoda révén biztosítottá válnak a feltételek úszó és vízilabda edző képzésekre a PTE számára, továbbá lehetőség nyílik a fizioterápiás rehabilitációs képzésre és gyakorlati megvalósítására is, melyen keresztül további bevételek is érkezhetnek a létesítményhez.

A strand a nyári időszakban elsősorban a jelenlegi működésének megfelelően a lakossági úszás igényeket, illetve a napközbeni strandolás lehetőségét kívánja biztosítani, kiegészítve azzal, hogy a délutáni időszakban megjelenhet egy versenysport sáv is.

A Pollack Stand szolgáltatási profilja a következőket fogja a jövőben tartalmazni:

  • – Szabadidős létesítmény a városi és egyetemi polgárság szolgálatában.
  • – Sportuszoda, a PEAC és a további pécsi sportegyesületek vízilabda és úszás oktatása terén.
  • – Sportuszoda, a városi lakosság és az egyetemi polgárság szolgálatában.
  • – Oktató és képző tér az egyetem kapcsolódó képzései terén.
  • – Mindennapos testnevelés színtere, elsősorban a PTE gyakorló óvodái, iskolái, gimnáziumai számára.
  • – A PTE bázisára épülő fizioterápiás rehabilitációs feladatok biztosítása mind képzés, mind szolgáltatás terén.

Mikor történhet meg az első kapavágás? 

Jelenleg az építési engedélyezési eljárás folyamata zajlik, melyet követően kiírjuk a kivitelezési közbeszerzést, melyek időtartama nehezen becsülhető (3-6 hónap). A kivitelezési közbeszerzés lezárását követően a PEAC részéről az ütemezés, strand zárása, nyitása kapcsán természetesen tájékoztatjuk majd a közvéleményt.

Úgy tudjuk, hogy a Pollack Strand vizét távhővel szeretnék majd a jövőben felfűteni, amivel kora tavasztól késő őszig 21 Celsius-fokot tudnak majd biztosítani.