Címlap Balhé „Ne gye...

„Ne gyertek a háborúval és a válsággal, nagyon unom!” – Így tüntetnek Pécsett Orbán ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Örülök hogy itt vagytok ebben a rohadt melegben. Van értelme ennek?” Van!

– ezzel vette kezdetét a pécsi tüntetés, ahol láthatóan izgatottan várták a szervezők, mekkora tömeg gyűlik össze. Vasárnap ugyanis Mohácson teljes érdektelenségbe fulladt a demonstráció. Pécsett ez jobban sikerült.

A Kossuth téren – rendőrségi információk szerint – nagyjából 300 fő gyűlt össze csütörtök délután. Köztük a Momentum, a DK is képviseltette magát, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is jelen volt

– ezúttal mint hallgatóság.

Az első felszólalást Hágen Zsuzsanna, táncművész intézte a tömeghez. A táncművész és egyben két lány édesanyja pár perces beszédében hangsúlyozta: a gyerekeknek az a minta, amit látnak.

„Ha tüntetünk, azt örökítjük tovább!”

– mondta.

Az édesanya hozzátette: nem akarja, hogy lányai eltűrjék, ha igazságtalanul bánnak velük. Szeretné, ha majd ők is tüntetnének.

Sallai Viktória 26 éves kisvállakozó is felszólalt, ő ingatlanokkal foglalkozik – mondta. Cserben hagyva érzi magát, szerinte nem kapott engedményeket.

„Hahó, fiatalok! Az az orrunk előtt lopják el a pénzünket. Kizsigerelnek minket” – közölte, a kormányra utalva.

Viktória azt mondta,

vannak a nőknek is jogai, és nem csak az a feladata, hogy férjhez menjen és szüljön. „Igaz, Novák Katalin asszonyság” – kérdezte.

Varga Orsolya tanár, bábos 2010-ben a Fideszre szavazott, mert hitt nekik, hogy demokratikus államot hoznak létre – hangzott el. De nem ezt tették – mondta.

„Ne gyertek a háborúval és a válsággal, nagyon unom!

Orsolya szerint a kormány rombol a mai napig és a magyar magyarnak vájja ki a szemét.

„Összeugrasztottál Viktor mindenkit” – tette hozzá a nő.

Orbán őskövület

– A futárok kérésére kezdtem szervezni ezt a tüntetést – mondta Elek Attila, a maidemonstráció főszervezője. – De valójában ezt a tüntetést a tehetetlen kormány szervezte meg.

A kormány annyira hülye, hogy azt sem tudja, hogy mi a gazdaság. Az Orbán kormány őskövület, régi szocialista idők jutnak eszembe, de most már a feudalizmus is

– tette hozzá Elek.

Szerinte nem most, hanem 12 éve folyamatosan vészhelyzet van (veszélyhelyzet). A tüntető üzent személyesen Orbán Viktornak is:

„Neked a fejedben valami nem stimmel, kitalálsz ellenségeket, hogy riogasd a népet. Valós veszélyt felnagyitasz, hogy a megmentő szerepben tetszelegjél”

– mondta Elek Attila.

Most jön az igazi demonstráció

Futárok részerveztek az eseményre egy békés sétálással, a tömeget a Rákóczi út felé terelik. Az egyikük azt mondta lapunknak, a hivatalos tüntetés véget ért, de most jön az igazi!

Tudósítónk a helyszínen követi az eseményeket:


Így indult el a tömeg:


A tüntető tömeg egy mentőautót is megakasztott a 6-os úton,

nem szándékosan, és amikor látták, hogy mi közelít, dudál, akkor átengedték és meg is tapsolták:


A tömeg most már a Kórház térnél jár, de hogy mi a végcél, az egyelőre kérdéses.

A tüntetők visszafordultak a Konzum felé, illetve most a Kossuth tér felé tartanak újra. Már meg is érketek 19 óra felé, de már csak 100-150-en lehetnek.

UPDATE: 19:00

Egyelőre nagyon szervezetlennek tűnik az esemény, se a tömeg, se az újságírók nem tudják, ki merre, meddig és miért pont arra sétál, amerre. Sokan azt gondolták, a Kórház térnél elköszöntek a tömegtől és tüntetőktől (ahogy az fenti videónkban látszik), de ezt követően mégis átvonultak vissza a Kossuth térre. Itt azonban már semmi érdemi nem történik: időnként egy-egy „Orbán takarodj” harsan fel spontánul, de már csak a félháznak. Olyan százan ácsoroghatnak még a téren, kissebb csoportokban.

UPDATE: A tüntetés hivatalosan is véget ért, a futárok így köszöntek el a demonstrálóktól: