Főszezonja van a medvehagymának erdeinkben. Orfűn hétvégén tartják a gyógynövényről elnevezett kétnapos fesztivált (április 15-16), de aki nem tud ellátogatni a baranyai üdülőfaluba, annak érdemes bespájzolnia a növényből. Ebben is segítünk!
Szombaton 10 órakor startol a fesztivál Orfűn
Az igazi medvehagyma szerelmesei hónapok óta készülnek a több tíz éves múltra visszatekintő fesztiválra Orfűn. Idén hét helyszínen, több tucatnyi program lesz az üdülőfaluban. Kreatív foglalkozások, ételkóstolók és ismeretterjesztő előadásokat is tartanak. Aki bővebben is elmerülne a programokban azoknak ITT ÉRDEMES CSEMEGÉZNI!
Bár az országban több helyen is előfordul, a medvehagymát kicsit mindig a Mecsek gyógynövényeként emlegetjük
Ennek talán az az oka, hogy Baranyában jelenik meg először és a hegység északi oldalán hatalmas medvehagyma mezőket alkot a zöld salátalevél. Ha elég csapadékos az időjárás és nem túl gyorsan köszönt be a kánikula, akkor februártól egészen májusig fellelhető a fokhagymás íze miatt kedvelt növény.
Miért jó a medvehagyma? Főzelékbe vagy főzelékként is használhatjuk
– Sokrétűen lehet használni, valaki spenót helyett vagy spenóttal keverve főzeléket készít belőle. Nagyon finom péksüteményekbe, mi pogácsákba szeretjük használni, kenyerekbe. Ízesítő anyagként nagyon aromás – részletezte korábban Füzes Kata, az Orfű Malmok cukrásza és vezetője. Az Orfűi Malmok most hétvégi programjairól ITT OLVASHATSZ BŐVEBBEN!
Leszárítva is eláll, mint a petrezselyem
– Így olyan, mint a szárított petrezselyem vagy tárkony. Iszonyatosan intenzív az illata és szinte minden ételünket képes feldobni, mint egy jolly joker – mondta a Medvehagyma Ház vezetője Murányi Zoltán. A Medvehagyma Házban is lesz program, RÉSZLETEK ITT!
EZ IS ÉRDEKELHET: