Címlap Hírek Nem maradhat ...

Nem maradhat az ország örökké bezárva!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában visszatér a jelenléti oktatás, a többi évfolyamon május 10-től lesz jelenléti oktatás. 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy az aktív korú regisztráltak felét már beoltották. 

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár megismételte, amit Orbán Viktor szerdán mondott: április 19-től az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatában visszatér a jelenléti oktatás. A többi évfolyamon május 10-től lesz jelenléti oktatás – tette hozzá. Mindezt lehetővé tette az iskolai dolgozók oltása, valamint a lakossági oltás is jól halad.  

200 ezer oktatási dolgozót már beoltottak

Maruzsa Zoltán közölte, 200 ezer oktatási dolgozót oltottak be a bölcsődéktől a gimnáziumokig. Óvodákban a gyermekfelügyelet most is működik, szerdán 11 százaléka volt a gyereknek az óvodákban – mondta az államtitkár.

Ne legyenek összevont csoportok az óvodában, az intézmények törekedjenek a korábbi rend visszaállítására. A gyermekek felét, kétharmadát viszik majd óvodába – mondta. 

Visszatérnek a korábbi protokollhoz

Az általános iskolák alsó tagozatában nincsenek szaktanárok, így mindenki együtt van. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy az alsó tagozaton korábban is kisebb volt a fertőzési ráta. 

Az óvodákban és az alsó tagozaton a korábbi protokollhoz térünk majd vissza, így kötelező lesz a hőmérsékletmérés, a fertőtlenítés és a távolságtartás

 – mondta az államtitkár. Ismét működik majd a minisztériumban a korábbi ügyeleti rendszer. A nemzeti Pedagóguskar vezetője üdvözölte a kormányzati döntést, valamint a PSZ is. Az osztályok megfelezését nem lehet végrehajtani, mivel nincsen kétszer ennyi pedagógus a mostani rendszerben, és túlórát sem lehet elrendelni – ismertette az államtitkár.  

Az igazgató engedélyezheti a távolmaradást

Ha egy szülő nem akarja intézménybe engedni a gyermekét, akkor az intézmény vezetője engedélyeztetheti a távolmaradást. 

Nem lehet elvárni a tanároktól a dupla munkát, így az alsó tagozaton nem lesz digitális oktatás

– mondta az államtitkár. Maruzsa közölte, hogy aki 250 óránál többet hiányzik, és nem osztályozható, az osztályozó vizsgát tehet majd. 

A tanév még nem ért véget, tudom, hogy ellenszélben kell dolgozni, vannak, akik azon dolgoznak, hogy a nyitás ne sikerüljön, és vannak, akik egyszerűen félnek, ez teljesen rendben van. A hiányzást igazolt hiányzásként kell elismertetnie a szülőnek.

Az oktatást ki kell nyitni, nem maradhat az ország örökké bezárva

 – zárta gondolatait.