Címlap Baranya Nosztalgiázta...

Nosztalgiáztak egyet a hosszúhetényiek: újra kinyitott a Zengő Gyöngye!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Retro napot tartottak szombaton Hosszúhetényben, amelynek a fő attrakciója az volt, hogy üzemképes állapotba hozták a régi mozit. A falu apraja-nagyja filmeket nézett – óriási sikere volt a kezdeményezésnek!

Nem ma volt, amikor Hosszúhetényben kinyitott a Zengő Gyöngye Filmszínház: 1961 októberében vetítették itt az első filmeket. Most, a kereken 60 éves jubileum kapcsán ismét beüzemelték a mozit!

– A falunapunk a nyáron elmaradt, úgyhogy gyakorlatilag most ez volt az, csak éppen retro nappá kereszteltük át – mesélte a Pécs Aktuálnak a szervező és ötletgazda, a Nemes János Művelődési Központ intézményvezetője, Papp János. – A moziban 2006-ban vetítettek utoljára filmet, akkor bezárt. Szerencsére minden berendezés, a gépház, a nézőtér ugyanúgy megmaradt. Egy hétig takarítottunk, a két vetítőgépet pedig Tóth Marcell hozta működésképes állapotba. Nagyon sokat segített az utolsó hetényi mozigépész, Bocz Zsófia is, tizenöt évvel ezelőtt ő vetített utoljára.

Íme, a Zengő Gyöngye Filmszínház!

A mozizásnak óriási sikere volt! Először a helyi gyerekek nézhettek meg két rajzfilmet, majd a felnőttek következtek szintén két filmmel. Mindenki remekül érezte magát, a nosztalgiázás közepette pedig jöttek elő a mozihoz köthető régi emlékek, sztorik.

– Mesélték, hogy megesett, egy-egy jobb film előtt még a lakásán is felkeresték a pénztárost, hogy tegyen félre jegyet, akkora volt a kereslet! Miként arra is volt példa, hogy a kevésbé érdekes szovjet filmekre a mozis Ilonka néni átcsoportosított némi jegybevételt a kedveltebb darabokról: nem derülhetett ki, hogy előbbiekre kevesen voltak kíváncsiak!

A hosszúhetényiek nem álltak le szombaton csak a mozizásnál, sok programot szerveztek maguknak! Volt babfőző verseny, amelyen nagyon finom ételek készültek, az Idősek Klubja segítségével pedig berendeztek egy retro szobát, ahol a bútorok, a tárgyak, a díszítőelemek mind a 60-as, 70-es éveket idézték. Egy kis veteránjármű-kiállítás is összejött, amelyen régi Trabant és Polski Fiat is előkerült, valamint korabeli motor és kerékpár is színesítette a palettát, a gyerekeknek pedig retro játékokból készítettek játszóházat a helyi óvónők segítségével. A napot aztán videodisco zárta a sportpályán, naná, hogy nem mai zenékkel: többnyire a 80-as, 90-es évek slágerei mentek!

A jegyet érdemes megőrizni