Címlap Hírek Olimpiai, vil...

Olimpiai, világ- és Európa-bajnokok jártak a Rátgéber Kosárlabda Akadémián

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Illusztris vendégeket, kiváló sportembereket fogadtak a Rátgéber Kosárlabda Akadémián: itt járt a „Tuskirály”, az olimpiai bajnok birkózó, Hegedűs Csaba, az olimpikon Bacsa Péter és a világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter.

Kiváló korábbi sportolókat, jelenlegi sportvezetőket fogadott a pécsi akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László. A PSN Zrt. vezérigazgatója, Máté János kíséretében a hazai birkózósport vezetői közül Hegedűs Csaba, az 1972-es müncheni olimpia kötöttfogású bajnoka (ez volt a 100. magyar ötkarikás aranyérem), egyszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, Bacsa Péter olimpikon, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, valamint Bácsi Péter kétszeres világ- és Európa-bajnok, a szövetség elnökségi tagja látogatott el a kiválósági központba.

Rátgéber László bemutatta vendégeinek a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiát, végigvezette a birkózósport jeles képviselőit a létesítményen, s betekintést adott az ott zajló legmagasabb szintű képzési rendszer, szakmai munka felépítésébe. A vendégek nagy érdeklődéssel hallgatták előadását, majd felvázolták, hol tart jelenleg a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA), amelyet nemrég Csepelen adtak át.

– Kifogástalan körülmények között dolgozhatnak itt a kosárlabdázók, elismerésre méltó, amit Rátgéber László létrehozott – fogalmazott Hegedűs Csaba, a birkózó akadémia nagykövete, szakmai főtanácsadója. – Mi most országjáró túrán vagyunk, tizenegy várost látogatunk meg, ahol találkozunk a helyi birkózó szakosztályok vezetőivel, edzőivel, jelen esetben a PEAC illetékeseivel, akikkel egyeztetünk az akadémia és a klubok kapcsolatáról, a közös munka lehetőségeiről. A csepeli műhelyben nemsokára nyílt, majd szakmai nap is lesz, utóbbin felmérjük a gyerekeket, s döntünk az esetleges felvételükről: százhúsz, 14–18 év közötti tehetséggel dolgozunk majd együtt. A célunk az, hogy a világ legjobb akadémiája legyünk, ahol nem csak a mindennapi szakmai munka kap szerepet, hanem nagy hangsúlyt fektetünk tudományos munkára, a kutatásra, a módszertan fejlesztésére is. Ezért is látogattunk el a Rátgéber Kosárlabda Akadémiára, mert tudtuk, hogy itt hasonló elképzelések mentén dolgoznak, s jórészt már megvalósították mindazt, amit mi a későbbiekben el szeretnénk érni.

A vendégek közel fél napot töltöttek el az akadémián: a látogatás gyümölcse, hogy kezdetét vette egy együttműködés a két utánpótlásnevelő műhely között.