Címlap Hírek Orbán Viktor:...

Orbán Viktor: stratégiai nyugalomra van szükség, minden átgondolatlan lépéstől óvakodni kell!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnunk, jelentette ki Orbán Viktor az M1-nek adott rendkívüli interjújában.

Orbán Viktor az interjú elején elmondta, sajnos nem tapasztalatlan az ilyen és ehhez hasonló helyzetek kapcsán, hiszen ez a harmadik háború, amely során úgy adódik, hogy ő Magyarország miniszterelnöke.

– Az az álláspontunk, hogy ebből a háborúból, ebből a fegyveres konfliktusból ki kell maradnunk! – jelentette ki, majd hozzátette, óvakodni kell attól, hogy zűrzavar legyen, ideges, kapkodó lépéseket hozzanak meg. – Stratégiai nyugalomra, türelemre van szükség, minden átgondolatlan lépéstől óvakodni kell!

Az ellenzéki felvetés kapcsán, miszerint Magyarországnak katonákat, fegyvereket kellene küldenie Ukrajnába, a kormányfő így fogalmazott:

„Nem szabad sürgetni, hogy fegyvereket küldjünk! Kárpátalján magyarok is élnek, elképzelhető, hogy azokkal a fegyverekkel rájuk is lőnek majd! Hangsúlyozom, minden afelé mutat, hogy nekünk ebből a háborúból ki kell maradnunk! Ráadásul nincs is olyan fegyverünk, amit nélkülözhetnénk, mindenre szükségünk van ahhoz, hogy fel tudjunk vonulni, és meg tudjuk védeni a magyar határokat.

Az Ukrajnából érkező menekültek kapcsán az egész ország megmozdult, nem csak a kormány, különböző szervezetek és civil emberek is segítenek. Orbán Viktor ezzel kapcsolatban leszögezte:

„Ez egy jó ország, jó nép lakja!”

Az Oroszországot érintő szankciók kapcsán a miniszterelnök úgy fogalmazott, sosem hitt a szankciók jótékony hatásában.

– De most nem az okoskodás idejét éljük! Nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek! Minden olyan szankciót, amelyben az uniós országok egyetértenek, mi támogatni fogunk!

A hírt, miszerint Magyarország akadályozta Oroszország kizárását a SWIFT rendszerből, Orbán Viktor így kommentálta: „Elegánsan ez egy fake news, magyarul hazugság! Ilyenkor a szavaknak súlya van, sőt, a szó már majdnem tett az ilyen helyzetekben.”

A kormányfő kitért arra is, hogy a szankciók közül ki kell hagyni Paks 2-t, továbbá az energetikai kérdéseket is. „Nem szabad hagyni, hogy a végén mi fizessük meg a háború árát!”

Arra a kérdésre, hogy a magyaroknak van-e félnivalójuk jelen helyzetben, így reagált:

– Hát háború van. Aki azt mondja, hogy nincs kockázat, az nem mond igazat. De minden nap, minden órában azon dolgozunk, hogy csökkentsük a veszélyt, ezzel kelek, ezzel fekszem!