Budapest, 2022. október 23. Katonai tiszteletadással, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2022. október 23-án. MTI/Bruzák Noémi
Címlap Hírek Orbán Viktor ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Katonai tiszteletadással, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján vasárnap délelőtt Budapesten, az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

A nemzeti lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység. A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban 1956-os lyukas zászlók lengtek.

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából, a Mindszentyneum épületének ünnepélyes átadóján tartott beszédében Orbán Viktor kormányfő kiemelte: „a bennünket, vidékieket lesajnáló baloldal szerint nem helyénvaló” Zalaegerszegen ünnepelni, „ahogy ők mondják, csak Zalaegerszegen”. Nem értik, hogy Budapest nem azonos az országgal – fogalmazott.

Orbán Viktor a magyar egyházi világ nagy alakjait méltatva kijelentette: ők nem csak a hit dolgaiban jelentenek igazodási pontot. A nagy magyar katolikus egyházfők nemcsak az evangélium hirdetésében jártak az élen, de útmutatással, tetteikkel életükben és halálukban is „Mária országát, Magyarországot” szolgálták. Hangsúlyozta, a legnagyobb magyar egyházfők mindig prófétaként vezették a magyar népet, és „ellátták a szellemi országvezetés feladatát a politikai vezetők mellett, vagy ha kellett – és gyakran kellett – a politikai vezetők helyett is”. Mindszenty József ilyen főpap volt, tette hozzá Orbán Viktor.

Budapest, 2022. október 23. Díszõrség az Országház elõtti Kossuth Lajos téren, ahol Novák Katalin köztársasági elnök (k) jelenlétében, katonai tiszteletadással felvonják a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulóján 2022. október 23-án. Az államfõ mellett Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b) és Kun Szabó István, a köztársasági elnök fõhadsegédje (takarásban). MTI/Bruzák Noémi